Video: Prepojenie Žilinského kraja s Moravou má zelenú. Cyklotrasu začnú stavať tento rok

ŽILINA – Medzi priority Žilinskej župy patrí aj rozšírenie cyklistickej infraštruktúry. Novinky, ktoré potešia najmä cyklistov, prezradili vo štvrtok predstavitelia kraja na tlačovej konferencii.

cyklomost pov. Chlmec Cyklomost v Považskom Chlmci pri Žiline. Foto: ŽSK/Marek Malina

Zástupcov médií informovali predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, jej zástupca Peter Weber a vedúci oddelenia cyklodopravy a dopravných stavieb na ŽSK Peter Mráz. Hlavnou témou bolo pokračovanie Vážskej cyklomagistrály a cezhraničný projekt Na bicykli po spoločnom slovensko-českom pohraničí, ktorého partnerom ŽSK je obec Prostřední Bečva.

Pre Žilinský Štandard hovorí vicežupan Peter Weber. Zdroj: Ľubomír Chochula

Schválený projekt za 10,4 milióna eur je financovaný z eurofondov v rámci programu Interreg Slovensko-Česko 2021 – 2027, pričom na slovenskej strane je to v hodnote 6,8 milióna eur. Vďaka tomuto projektu môže župa realizovať 12 km novej cyklotrasy od Kotešovej, cez Bytču až po hranicu s Trenčianskym samosprávnym krajom, odkiaľ vedie cyklocestička až do Považskej Bystrice.

„Už je vydané právoplatné stavebné povolenie a máme aj rozhodnutie, že sme boli úspešní v projekte. Teraz ideme súťažiť zhotoviteľa. Dúfam, že víťazovi verejného obstarávania budeme môcť odovzdať stavenisko už na jeseň, najneskôr koncom tohto roka. Predpokladaná dĺžka realizácie je 18 mesiacov, takže na jar 2026 by táto cyklotrasa mohla byť dokončená,“ uviedol pre Žilinský Štandard Weber.

Celkovo však ide o viac ako len prepojiť Považie. Týmto cezhraničným projektom podporia cestovný ruch, zlepšia podmienky na cykloturistiku na okruhu v dĺžke 120 km, na ktorom sú aj horské cestičky, nové asfaltové segregované cyklotrasy a úseky, kde je vyznačená cyklotrasa na existujúcich komunikáciách.

Na valašsko-považsko-kysuckom cyklookruhu je viacero magnetov pre návštevníkov, ktoré sa oplatí vidieť. Napríklad v Žilinskom kraji sú to Bytčiansky zámok či rozhľadňa Štiavnik a na Morave kostol Panny Márie Snežnej vo Veľkých Karloviciach či horské stredisko v Beskydoch Pustevny, kam vybuduje obec Prostřední Bečva turisticko-náučný chodník. Český partner tiež postaví v rámci tohto projektu na svojom území novú cyklotrasu.

Zľava sú Peter Mráz, Erika Jurinová a Peter Weber. Foto: Ľubomír Chochula
Mapa cezhraničného cyklookruhu. Foto: Ľubomír Chochula


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac