Solák nevie vysvetliť, ako uniklo video Cintulu a jeho občiansky preukaz

Brífing prezidenta Policajného zboru ¼ubomíra Soláka oh¾adom výhražných e-mailov, ktoré dnes dostali niektoré stredné školy na Slovensku Ľubomír Solák: Martin Baumann/TASR

Vedenie Prezídia Policajného zboru netuší, ako uniklo video so zadržaným strelcom Jurajom Cintulom. Muži zákona predpokladajú, že ho natočil policajt.

Polícia neposkytla bližšie informácie o streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej, pretože na vyšetrovanie tejto udalosti generálna prokuratúra uvalila embargo. Viceprezident policajného zboru Ivan Hapšták na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že vyšetrovanie úkladnej vraždy patrí do gescie Generálnej prokuratúry SR a médiá vyzval, aby tam smerovali svoje otázky.

Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák skonštatoval, že od incidentu v Handlovej narástol počet hrozieb vo virtuálnom priestore. „Snažíme sa identifikovať ľudí, ktorí podporujú čin, ktorý sa stal včera,“ povedal Solák s dôvetkom, že muži zákona musia spracovať veľké množstvo informácií.

Ide vraj o desiatky osôb, niektoré už polícia identifikovala.

Predstavitelia polície registrujú aj ďalšie vyhrážky aj smerom k najvyšším členom vlády, ale aj opozičným a koaličným poslancom. Monitorujú aj vyhrážky médiám. „Snažíme sa zaoberať každým podnetom, ale musí to začať od človeka, ktorého sa to týka,“ povzbudil Solák ľudí nahlasovať obavy o ich vlastnú bezpečnosť.

Cintulova manželka nie je utečenkyňa z Ukrajiny

Ako uniklo video atentátnika, na ktorom hovorí, že sa premiéra pokúsil zabiť z politických dôvodov, nechceli predstavitelia Policajného zboru SR komentovať. Vyšetruje to podľa nich policajná inšpekcia.

Solák nevie, či únik spôsobil niekto z ochranky, ale najpravdepodobnejšie vraj video natočil policajt. „Zatiaľ nebol dôvod postaviť niekoho mimo službu, nemáme dôkazy,“ odvetil Solák na otázku, či danej osobe hrozí personálny rozkaz.

Solák si nevie vysvetliť ani to, ako unikol občiansky preukaz Juraja Cintulu, ktorý na Telegrame zverejnil Daniel Bombic, ktorého trestne stíhajú pre extrémizmus.

Prezident Policajného zboru označil za hoax, že manželka Cintulu je utečenkyňa z Ukrajiny.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami