V Nemecku navrhli zostreľovať ruské rakety z územia Slovenska. Blanárov rezort reaguje

profimedia-0865880835 Systém protivzdušnej obrany Patriot v službách nemeckej armády. Foto: Profimedia.sk

Člen nemeckého obranného parlamentného výboru vyzýva na to, aby jeho krajina bránila ukrajinské nebo aj z územia Slovenska. Ide o Joea Weingartena, poslanca za stranu SPD kancelára Olafa Scholza. Návrh, ktorý by z našej krajiny mohol spraviť bojujúcu stranu, má v tamojšej koalícii širšiu podporu.

Rozhodujúca je podľa vyjadrení poslanca pre magazín Spiegel ochota západných susedov Ukrajiny spolupracovať. „Takúto podporu a participáciu musíme presadzovať u bezprostredných susedov Ukrajiny, najmä v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku,“ povedal.

„V súčasnej vojenskej situácii považujem za potrebné a zodpovedné rozmiestniť nemecké protilietadlové raketové jednotky na území NATO na hranici s Ukrajinou s cieľom chrániť vzdušný priestor nad západom Ukrajiny – napríklad systémami Patriot,“ doplnil Weingarten v rozhovore.

„Musíme urobiť všetko pre to, aby Ukrajina dokázala odolať ruským útokom,“ dodal sociálny demokrat, ktorý je zároveň obranným expertom tejto najsilnejšej vládnej strany.

Je to prvýkrát, čo poslanci SPD vzniesli takúto požiadavku. „Ukrajina tiež bráni nemeckú slobodu a my ju teraz (Ukrajinu) nemôžeme opustiť,“ varoval Weingarten.

Poslanci dvoch ostatných koaličných strán, Zelených a FDP, už skôr vyjadrili sympatie k návrhu brániť západné regióny Ukrajiny z územia NATO, pripomína Spiegel.

Čomu by to malo pomôcť

Pointou návrhu je, že obmedzené zdroje ukrajinskej protivzdušnej obrany by sa dali využiť efektívnejšie, keby krajiny NATO zabezpečili bezpečnosť vzdušného priestoru na západe vojnou zmietanej krajiny a tieto zdroje by sa mohli presunúť bližšie k frontu.

Vzhľadom na masívnu ruskú paľbu podľa Spiegelu nestačí dodávať protilietadlové systémy a muníciu do frontových oblastí. Tento plán tiež nevyžaduje rozmiestnenie západných vojsk na Ukrajine, o čom sa stále neprestalo hovoriť.

Podľa poslanca CDU to neprichádza do úvahy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami