Slováci aj po predĺžení remizovali s Lotyšmi 2:2. Prehrali sme až po samostatných nájazdoch

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili na svoj šiesty zápas v ostravskej B-skupine MS proti Lotyšsku v rovnakej zostave ako v predošlom víťaznom dueli s Francúzskom (4:2). Do bránky sa opäť postavil Samuel Hlavaj, v prvej formácii sa predstavili obrancovia Peter Čerešňák s Martinom Fehérvárym a útočníci Juraj Slafkovský, Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Slovensko - Lotyšsko Zľava brankár Samuel Hlavaj, Peter Cehlárik (Slovensko) a Eduards Tralmaks (Lotyšsko) počas zápasu B-skupiny Slovensko - Lotyšsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2024 v Ostrave 19. mája 2024. Foto: Michal Runák / TASR

Na striedačke bol pripravený ako náhradný brankár Stanislav Škorvánek. Do zostavy sa opäť nezmestili útočníci Viliam Čacho a Martin Faško-Rudáš, na tribúne zostal aj tretí brankár Matej Tomek.

V prvej tretine sa nedarilo

Po prvej tretine nedeľného zápasu v ostravskej B-skupine MS našinci prehrávali s Lotyšskom 0:1. Obom tímom pritom išlo o vylepšenie si pozície v tabuľke pred záverečnými zápasmi v základnej B-skupine, z ktorej štyri najlepšie tímy postupujú do štvrťfinále.

Prvý gól zápasu padol krátko po 18. minúte. Ani napriek veľkej snahe slovenský tím svoje šance nepremenil. „Ako prvý sa teší protivník z Pobaltia. Koch s Grmanom sa nechali prehrať,“ informuje portál šport.sk s dôvetkom, že prvá tretina bola krutá.

Slováci sa prezentovali viacnásobným tlakom, ktorý vyšiel nazmar. K tomu nevyužité tri presilovky a trest bol na svete. Lotyši, samozrejme, výraznejšie zapli. Oproti prvej časti pritvrdili, no svoje šance našťastie nepremenili. Slovensko tak ostalo naďalej v hre.

Smolu prelomil Pospíšil

Až úvod tretej tretiny priniesol vytúžené ovocie v podobe dorovnania rozdielu. „Slovensko dalo gól! Konečne je prelomená smola v tomto zápase,“ zachytáva športový portál atmosféru zápasu s tým, že sa to podarilo Martinovi Pospíšilovi. Asistoval mu Pavol Regenda.

Povzbudivý výsledok po vyrovnaní urobil z hry dynamický súboj oboch tímov. Diváci boli svedkami niekoľkých nevyužitých príležitostí. Slafkovský síce v 44. minúte získal puk, no popálil sa pri kľučke na modrej čiare. „Lukáš Cingel naskočil, ale nemal s kým hrať. Škoda,“ uvádza portál.

Polovica 48. minúty priniesla aj stret lotyšských hokejistov. Pod vlastnou striedačkou ostal otrasený Kaspars Daugavinš, ktorého zostrelil Freibergs, keď smeroval k lavičke.

Ani v posledných desiatich minútach poslednej tretiny tempo nespomalilo. Cingel profitoval zo svojho pohybu. Neúnavne napádal Lotyšov, čo sa vyplatilo. Hudáček zopakoval otočku v kruhu, len zakončenie nebolo razantné.

Niekoľko minút do ukončenia riadneho hracieho času Juraj Slafkovský ohrozil Gudlevskisa. Odrazený puk si však našiel a Lotyši v poslednej chvíli zablokovali Hrivíkovu hokejku. Diváci búrlivo povzbudzovali náš tím známym „My chceme gól!“.

Druhý gól Lotyši utŕžili od Slovákov necelú jednu minútu a 44 sekúnd pred koncom zápasu. „Slafkovský toľko miešal puk, až si počkal na Petra Cehlárika, ktorý udrel spred Gudlevskisa,“ uvádza portál. Predchádzalo tomu v 56. minúte zakázané uvoľnenie Lotyšska. Radosť však netrvala dlho.

Lotyši tesne pred koncom riadneho hracieho času dorovnali stav na 2:2. „Už bez brankára Gudlevskisa vypálil delovku od modrej čiary Oskars Cibulskis. Puk zapadol za Hlavaja od ľavej žŕdky,“ znie správa, ktorá fanúšikov nepotešila. Asistoval mu pritom Miks Indrašis.

Neuveriteľne napínavý záver nám postup nezabezpečil

Koch fauloval tesne pred predĺžením. Slovenský tím ho teda začal v oslabení na rovné dve minúty. Podarilo sa nám ubrániť, no vzápätí nasledovalo ďalšie oslabenie. Vylúčený bol Cehlárik pre podrazenie. Poslednú strelu na našu bránku Hlavaj zastavil.

Nasledovali trestné strieľania, na ktorých sa Cehlárik pre vylúčenie nemohol podieľať. Verili sme však, že lotéria nám prinesie šťastie. Samostatné nájazdy sa začali o 22:54 Liborom Hudáčkom, ktorý neskóroval. Ani Rodrigo Abols šance nepremenil. Slafkovský nesklamal a šancu následne premenil, avšak Lotyši následne zaskórovali prostredníctvom Dansa Ločmelisa.

Nasledovala séria striel od Sukerta, Bukartsa, Cingela, Daugavinša, Tatara, Hudáčka a Krastenbergsa, ktorí svoje šance nepremenili. Po neskutočne napínavom závere nakoniec zvíťazili Lotyši vďaka rozhodujúcemu nájazdu Dansa Ločmelisa.

Postup do štvrťfinále si teda slovenský tím ešte nezabezpečil.

Tímy vykorčuľovali na ľad v týchto zostavách:

Slovensko: Hlavaj – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Pospíšil, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna

Lotyšsko: Gudlevskis – Čukste, Jaks, Cibulskis, Freibergs, Komuls, Mamčics, Zile – Daugavinš, Abols, Krastenbergs – Ro. Bukarts, Batna, Dzierkals – Indrašis, Ločmelis, Ri. Bukarts – Tralmaks, Egle, Gavars – Lavinš

(tasr, šport.sk, pmi)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac