Trenčania, prekvapili vás vyššie dane? Hromžia hlavne chatári

TRENČÍN – Majitelia domov a bytov, ale aj garáží, chát či najrôznejších druhov pozemkov dostali v minulých dňoch do svojich poštových schránok výmery k daniam z nehnuteľnosti. Súbežne doručili do domácností aj rozhodnutia o poplatkoch za odpad a mnohí Trenčania, porovnávajúc platby za minulý rok, až teraz s prekvapením zistili, že nepôjde len o bežné zduplikovanie platby z vlaňajška, ale suma na úhradu je podstatne vyššia.

Trenčania, prekvapili vás vyššie dane? Hromžia hlavne chatári. Ilustračná fotografia: Trenčiansky Štandard Trenčania, prekvapili vás vyššie dane? Hromžia hlavne chatári. Ilustračná fotografia: Trenčiansky Štandard

O tom, že Trenčania si v tomto roku pri plnení svojich daňových záväzkov voči radnici budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženky, pritom poslanci rozhodovali ešte v decembri. To je však presne to obdobie, keď verejnosť ignoruje bežné správy z politického i ekonomického diania a v nákupnej horúčke sa sústredí výhradne na blížiace sa Vianoce.

Zvyšovanie miestnych daní však trenčianska radnica avizovala už dávnejšie, a tak pre tých, čo ako-tak sledujú dianie v komunálnej politike, nemali byť nové daňové výmery až takým veľkým prekvapením.

V Trenčíne sa daňové sadzby menili po štyroch rokoch a vedenie mesta to zdôvodnilo predovšetkým infláciou. Kumulatívnu výšku inflácie za roky 2020 až 2023 vyčíslili na 27 percent a keďže štát negarantoval pre tento rok navýšenie podielových daní, bolo na samosprávach, aby finančný výpadok riešili nárastom daňových sadzieb.

Treba povedať, že nie všetky k tomu pristúpili, ale Trenčín sa touto cestou vybral. Jeho ročný celkový príjem na dani z nehnuteľnosti to navýši z 8,3 na 11,6 milióna eur.

Ako to však pociťuje bežný občan? Kým ešte vlani majiteľ rodinného domu platil za každý m2 50 centov, v tomto roku je to 90 centov. Tak ako doteraz je o niečo nižšia daňová sadzba v bytoch – sadzbu 0,45 eura za m2 nahradila sadzba 0,80 eura za m2. Znamená to, že majiteľ bytu s výmerou 80 m2 zaplatí mestu daň vo výške 64 eur namiesto doterajších 36 eur.

Iba nepatrne pocítili zvyšovanie daní majitelia garáží, kde bola schválená sadzba 1,70 eura za m2 (doteraz 1,43 eura). Podstatne tvrdšie zasiahlo zvyšovanie daní majiteľov chát, kde sa sadzba zvýšila viac ako dvojnásobne – až na 1,80 eura za m2. Ak vlani majiteľ chaty s výmerou 70 m2 zaplatil mestu na daniach necelých 60 eur, tento rok je to 126 eur, a to už je podstatný rozdiel.

Súčasťou daňových výmerov je aj daň za psa, ktorá sa v Trenčíne zvýšila po viac ako desiatich rokoch. Sadzba ročnej dane za psa sa v bytovom dome zvýšila z 30 na 35 eur a v prípade psa chovaného v rodinnom dome z 12 na 15 eur.

No a aby toho nebolo málo, vyšší – aj keď nie taký vysoký, ako sa pôvodne plánovalo – je aj poplatok za vývoz odpadu. Vlani Trenčania platili za odpad ročne 37,40 eura. Pre tento rok sa mal pôvodne vyšplhať až nad 42 eur, ale priamo na rokovaní zastupiteľstva nastala mierna korekcia a tohtoročný poplatok je nakoniec vo výške 39,90 eura.

Dôvodom bola skutočnosť, že do predpokladaných nákladov v odpadovom hospodárstve pôvodne zahrnuli aj povinnosť mechanickej úpravy odpadov pred skládkovaním, ktorú však zákonom odložili o jeden kalendárny rok.

Zároveň to však znamená, že aj na konci tohto kalendárneho roka sa budú musieť poslanci výškou poplatku zaoberať a pre rok 2025 porastie minimálne na 42 eur, ak nie dokonca výraznejšie.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac