Verejný odkaz pre Trnku. Padne na úrodnú pôdu?

KOŠICE - Oslavy Župných dní, ktoré minulý týždeň v piatok vrcholili pred sídlom Košického samosprávneho kraja (KSK), spestril okrem stánkov aj transparent. Bol na ňom odkaz pre predsedu KSK Rastislava Trnku.

Banner proti Trnkovi3 Banner aktivistov upútal pozornosť verejnosti aj pracovníkov KSK. Foto: Boris Macko

Odkaz bol stručný, ale jasný: „Trnka Odstúp!“ Za jeho umiestnením stoja aktivisti, ktorým sa nepozdáva, že predseda KSK je obvinený a naďalej ostáva vo funkcii. K tomu ešte Úrad KSK neodpovedá na „infožiadosti“. No čo je podstatné, politici, vrátane komunálnych vo vyspelých štátoch už pri podozrení odstupujú z funkcií. Buď úplne, alebo aspoň na čas, kým sa všetko nevysvetlí.

To je ale na slovenské pomery priveľa. Trnka je jediný predseda kraja, ktorý je reálne obvinený. Presnejšie, čelí dvom trestným stíhaniam – za machinácie pri verejných obstarávaniach právnych služieb pre KSK a štyroch sypačov pre Správu ciest KSK. To však nie je nová záležitosť, je to už pekných pár mesiacov. Medzitým ešte vyplávala na povrch „výhodná“ zmluva o prenájme vyše 70 strojov pre Správu ciest KSK za 30 miliónov na obdobie osem rokov.

Predseda KSK z toho nevyvodil žiadne osobné závery. Ešte zaujímavejšie je, že podpredsedovia KSK mu kryjú chrbát. A pridala sa k nim aj väčšina poslancov. Čudná hra o tom, že sa nič nestalo, pokračuje ďalej. Bývalý generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč bol v novembri minulého roka vo vyšetrovacej väzbe. Funkcie sa nakoniec vzdal, no čo sa týka ďalšieho pôsobenia v spomínanej organizácii, ostal akoby vo vzduchoprázdne.

Vedenie kraja aj nový generálny riaditeľ Správy ciest KSK akosi nechceli prezradiť, na akej pozícii u nich Trišč stále pracuje a za aký plat. Nakoniec sa cez rôzne zákulisné zdroje podarilo zistiť, že Trišč pracuje na pozícii, ktorá podlieha priamo generálnemu riaditeľovi. Má ísť o post vedúceho odboru pre podporné činnosti. Opäť, žiadna sebareflexia, len upratanie na teplé a s najväčšou pravdepodobnosťou aj dobre platené miestečko.

Po tomto sa niet čo diviť, že oslavy Župných dní sa niekto rozhodne „spestriť“ vyveseným transparentom s výzvou na odstúpenie. Navyše jeho odkrytie bolo sprevádzané priekmi zo strany niektorých zamestnancov Úradu KSK. Pred transparent umiestnili nafukovaciu reklamu a tí najhorlivejší bránili niektorým novinárom v tom, aby si transparent odfotili. I tak še da.

Vyvesenie transparentu s výzvou na odstúpenie pritom reaguje na dianie v Správe ciest i vedení KSK. Lebo slušnosť a sebareflexia by nemali v takom prípade byť len prázdne reči. Naopak, je dobré ísť príkladom a pritom nestratiť tvár. A nie tváriť sa v duchu hesla – psy brešú, karavána ide ďalej. Zatiaľ ide, no otázne je dokedy. Karavána však môže zablúdiť, prípadne čeliť piesočnej búrke. A na to netreba zabúdať.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac