Video: Vyše 2-tisíc žiakov roztancovalo centrum Košíc. Ktoré školy sú tohtoročnými víťazmi?

Štvorylka na Hlavnej ulici v Košiciach Žiaci sa v centre Košíc pokúsili o prekonanie rekordu v synchronizovanom tanci. Foto: redakcia

KOŠICE – Historický tanec s názvom štvorylka si v utorok (21. 5.) zatancovalo v Košiciach na Hlavnej ulici viac ako 2-tisíc účastníkov v modrých a žltých tričkách. Cieľom projektu s názvom European Quadrille Dance Festival (EQDF) je prekonanie Guinnessovho rekordu v synchronizovanom tanci.

Presne na pravé poludnie si nielen žiaci, ale aj seniori zatancovali historickú štvorylku, čím sa spoločne pokúsili o prekonanie rekordu. Na tohtoročnom podujatí sa v Košiciach zúčastnilo 2 468 žiakov základných a stredných škôl z Košíc a okolia.

Základná škola Haniska 290 bola jedinou školou z vidieka, za čo im bol počas podujatia venovaný veľký potlesk. Po privítaní košických žiakov prišlo na rad pripojenie sa na diaľku k zahraničným účastníkom, ktorí sa tiež zúčastnili na tancovaní štvorylky.

Tancovali žiaci aj seniori

Spoluorganizátorka a moderátorka podujatia Alžbeta Ligová nám o tejto akcii povedala viac. ,,Na tomto projekte pracujem s viacerými ľuďmi už roky. Vždy sa snažíme, aby nás bolo čoraz viac. Zmyslom celého projektu je prekonanie rekordu v synchronizovanom tancovaní štvorylky, a to v rámci celej Európy. Okrem žiakov tu máme aj seniorov, keďže tancovanie nie je vekovo ohraničené,“ upresnila Ligová.

Podľa jej slov nacvičovali učitelia so žiakmi na školách individuálne, keďže niektorí žiaci si kroky pamätali z minulých rokov. Príprava prebiehala aj počas hodín telesnej výchovy, kde mali školáci dostatok priestoru na nácvik.

Tisíce žiakov si v centre Košíc zatancovalo historický tanec. Foto: redakcia

Víťazi tohtoročnej štvorylky

Víťazom tohtoročnej štvorylky je v počte zúčastnených na školu tak ako minulý rok Základná škola Družicová 4. Druhé miesto obsadila Základná škola Kežmarská 30, ktorú reprezentovalo 208 žiakov. V porovnaní s minulým rokom si prišlo z tejto školy štvorylku zatancovať takmer o sto žiakov viac. Tretie miesto si privlastnila Základná škola Námestie L. Novomeského 2.

Samotný pokus o prekonanie rekordu na Hlavnej ulici v Košiciach. Video: redakcia

Žiaci sa pri tancovaní zapotili

Tancovanie bolo pre žiakov skvelým zážitkom, no horúce májové počasie im dalo zabrať. ,,Tancovanie nás veľmi bavilo, avšak bolo nám veľmi teplo a spotili sme sa,“ uviedla piatačka Laura z Kežmarskej 30. Laura Košickému Štandardu tiež prezradila, že spolu so spolužiakmi nacvičovali tanečné kroky potrebné na toto podujatie približne dva až tri týždne pred dnešným dňom, a to po dobu 45 minút.

Na celom dni im okrem tancovania urobil radosť aj čas strávený so spolužiakmi mimo školy. Žiaci z Kežmarskej 30 odchádzali plní emócií a radosti z krásneho tretieho miesta spomedzi všetkých zúčastnených škôl.

Na tancovaní štvorylky sa zúčastnilo viac ako 2-tisíc žiakov základných a stredných škôl. Foto: redakcia

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...