Steel Arénu čaká rekonštrukcia za vyše päť miliónov. Na aké novinky sa môžu Košičania tešiť?

Steel Aréna Košice Steel Arénu v Košiciach čaká veľká rekonštrukcia. Foto: Mesto Košice Facebook

KOŠICE – V Košiciach sa začína s rekonštrukciou Steel Arény v celkovej výške 5,7 milióna eur. Až na jednu výnimku sú kultúrne predstavenia v aréne preložené na čas po obnove.

Steel Aréna s kapacitou 8 347 miest je „domovom“ hokejistov HC Košice. Niektorí z fanúšikov túto arénu prezývali ,,stodola“, to však ešte pred prestavbou, ktorá prebehla v rokoch 2004 až 2006.

S renováciou ľadu v Steel Aréne mali pôvodne začať ešte na konci apríla, avšak arénu prevzali do svojich rúk stavebné firmy až 6. mája. Práce na aréne by mali ukončiť do 15. októbra 2024.

Počas prác boli kultúrne podujatia presunuté na neskôr. Jedinou výnimkou je podujatie, ktoré by sa malo v Košiciach konať 4. júna. Ide o vystúpenie írskej tanečnej skupiny Lord of the Dance. Tejto udalosti budú prispôsobené aj stavebné práce.

Financovanie opráv na aréne

Rekonštrukcia bude financovaná najmä z Fondu na podporu športu, z ktorého pôjde na opravu päť miliónov eur. Zvyšných 700-tisíc eur, ktoré sú potrebné na obnovu, bude financovať Steel Aréna. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček uviedol, že aj mesto vyčlenilo na kapitálové výdaje arény 200-tisíc eur.

Arénu si do svojich rúk prebrali stavebné firmy. Začína sa s rekonštrukciou. Foto: Mesto Košice Facebook

Fond na podporu športu prispel v Košiciach aj na modernizáciu Angels arény čiastkou 1,25 milióna eur, tiež na nový atletický ovál a ihrisko pre malý futbal (areál ZŠ Starozagorská), kde použili viac ako 381-tisíc eur.

Z fondu použili deväť miliónov eur na výstavbu Národného olympijského centra plaveckých športov, ktorá stále prebieha.

Dôvod rekonštrukcie Steel Arény

Dôvodom, ktorý viedol k obnove, bol podľa slov primátora tlak. „Tým tlakom, ktorý je na nás vyvíjaný, je súčasná cena ľadu, ktorá sa s DPH pohybuje niekde cez 400 eur na jednu hodinu výroby,“ vysvetlil Polaček.

Touto rekonštrukciou sa vyrieši aj havarijný stav strešného opláštenia haly a problém so zatekajúcou zrážkovou vodou. Cieľom prác je energetická úspora, ktorá je vzhľadom na cenu ľadu potrebná.

Aké novinky čakajú Košičanov?

Novinkami v košickej Steel Aréne budú opravené strešné konštrukcie, osvetlenie, chladenie a najväčšou rekonštrukciou prejde strojovňa. Zmenou by mala po novom prejsť aj ľadová plocha, ktorá bude v porovnaní so súčasnou dlhšia a užšia (dĺžka bude 61 metrov a šírka 28 metrov).

„Predpríprava na chladenie bude stále na rozmer 61 x 30 metrov, aby sme boli schopní na ploche privítať aj korčuliarske súťaže a iné medzinárodné podujatia,“ dodal manažér Steel Arény Martin Schwarc.

(Tlačová správa Mesta Košice, SITA, nma)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...