Ceny energenosičov teraz skôr vyčkávajú, kam sa vyberie globálna ekonomika

Ostatný rok a pol sme boli svedkami pomalého, ale vytrvalého poklesu cien energetických komodít. No zdá sa, že už na prelome rokov nateraz našli svoje cenové dno.

Ilustračné foto: Ladislav Maďar Ilustračné foto: Ladislav Maďar

V prípade plynu sa dno pohybuje okolo hodnoty 30 eur za megawatthodinu (MWh) na holandskom obchodnom bode TTF. Vo februári tohto roka cena dočasne klesla až na 22 eur, no rýchlo sa vrátila na spomínanú hranicu, kde odvtedy mierne osciluje.

Vykurovacia sezóna 2023/2024 bola v Európe mimoriadne „úsporná“ a už v polovici mája sú zásobníky plynu naplnené na dve tretiny, čo je po roku 2020 druhá najvyššia historická hodnota – hoci ich plnenie pokračuje nateraz skôr pozvoľným tempom. Európsky dopyt po skvapalnenom plyne je dobre nasýtený, no v poslednom období musí viac súperiť s rastúcim dopytom (+8 percent medziročne) v Ázii.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.