Počasie nám praje, vychutnajte si akčné dni v Košiciach. Čo si nenechať ujsť?

KOŠICE - Plánujete svoj nadchádzajúci víkend v Košiciach a hľadáte tipy na zábavné a vzrušujúce podujatia? Dajte sa inšpirovať naším výberom výnimočných udalostí, ktoré sa budú konať od 24. do 27. mája 2024. Objavte pestrosť kultúrnych a zábavných aktivít, ktoré Košice ponúkajú na tento víkend.

prevazne nevazne Vrcholným programom posledného májového víkendu bude zábavná show. Foto: mestskedivadlokosice.sk

Rozčítajme Košice

24. máj 2024, čas: 9.00 – 12.00 hod.
Miesto:
Školy po celom meste Košice
Rozčítajme Košice – tretí ročník začína motivačnými čítaniami pre deti na školách po celom meste. Hostia, medzi ktorými sú tvorcovia detskej literatúry Igor Adamec, Petra Džerengová a ďalší, budú asistovať pri čítaní a šíriť radosť z kníh medzi mladými čitateľmi.

18.00 – 20.00 hod.
Miesto:
LitPark
Podujatie: Literárny večer
LitPark bude hostiť literárny večer, na ktorom sa literárni hostia predstavia verejnosti a programovým partnerom festivalu. Tento večer je príležitosťou na prepojenie literárnych talentov a spoločnú oslavu slova.

Lužifčák naživo – Stand-up comedy

24. máj 2024, čas: 19.00 – 20.30 hod.
Miesto: Historická radnica, Hlavná 59, Staré Mesto
Lužifčák podcast vyrazil na turné a bude natáčať naživo pred publikom. Známi zabávači Jakub Lužina a Gabo Žifčák prichádzajú so svojím stand-upom do Historickej radnice a stretnú sa zoči-voči s divákmi.

Lužina nemá rád internet a Žifčák neznáša prácu, takže spojením síl vytvorili projekt Lužifčák. Ich cesta s Lužifčákom po Slovensku prináša nečakané otázky pre miestnych hostí, a ak máte odvahu, môžete ich aj vyspovedať.

Víkendové rodinné popoludnie

25. máj 2024, čas: 15.00 – 18.00 hod.
Miesto:
Kulturpark
V Kulturparku sa uskutoční popoludnie plné zábavy. Táto udalosť je určená pre rodiny, aby si mohli užiť spoločný čas a aktivity ako hry, tvorivé dielne a ďalšie zábavné programy.

Po stopách dinosaurov – workshop

25. máj 2024, čas: 15.00 – 16.00 hod.
Miesto:
SteelPark – park vedy, Kukučínova 2
SteelPark pripravil pre deti od šesť rokov ďalší obľúbený workshop „Po stopách dinosaurov“. Bádajte, skúmajte a zabávajte sa, podujatie sa koná v miestnosti 212 na 1. poschodí.

Objavte tajomný svet prehistorických zvierat prostredníctvom hravých aktivít a dozviete sa viac o vykopávkach, reštaurovaní a živote dinosaurov.

Preteky 500 km slovenských FIVA WORLD RALLY Slovakia 2024

Nedeľa, 26. mája 2024, čas: 20.00 hod.
Miesto: Historické centrum

V centre mesta si môžete vychutnať a obdivovať krásu veteránov zo 17 krajín, ktoré budú postupne prichádzať do centra nášho mesta a parkovať svoje vozidlá pri Dóme Svätej Alžbety. To vám umožní pozrieť si ich zblízka a urobiť si nádherné fotografie.

Program pokračuje aj v pondelok, keď pretekári vyštartujú z Hlavnej ulice a zastavia sa na letisku vo Vyšnej Myšli, aby tam absolvovali slalomové preteky. Celú ich trasu si môžete pozrieť tu.

Urban Art Fest – rodinný festival

26. máj 2024, čas: 14.00 – 18.00 hod.
Miesto:
Kasárne/Kulturpark, budova Alfa, Kukučínova 2
KLUB 3F spolu so Súkromnou základnou umeleckou školou Vlada Urbana organizuje už 7. ročník multižánrového rodinného festivalu Urban Art Fest.

Cieľom tohto podujatia je podpora rodiny a spájanie generácií prostredníctvom rôznych aktivít počas zábavného popoludnia. Festival je zameraný na deti, mládež, rodičov, súrodencov, starých rodičov a všetkých návštevníkov, ktorí majú radi hudbu, tanec a tvorivé aktivity.

Prevažne nevážne – zábavná show

27. máj 2024 19.00 – 20.30 hod.
Miesto:
Historická radnica, Hlavná 59, Staré Mesto
Máte chuť na zábavu a smiech? Máme pre vás tip! V Historickej radnici vás čaká úžasná show s hercom Lukášom Latinákom a jeho hosťami, hudbou a veľkou dávkou humoru v réžii Michala Spišáka. Všetci sú pripravení rozveseliť každého, kto sa rozhodne stráviť večer v spoločnosti vtipných ľudí. Tešiť sa možno i na špeciálneho hosťa Milana Kolcuna.

Lukáš Latinák spolu so Zuzanou Kubovčíkovou Šebovou a Vladimírom Kobielskym isto spôsobia explóziu smiechu. Následne si môžete oddýchnuť pri tónoch skvelej hudby v podaní speváka Lukáša Adamca. Do humorných situácií vás následne vrátia šarmantní atléti – živé sochy z tímu AEtwins.

Tipy na výlety po okolí

Objavte kúzlo okolia s týmito tromi tipmi. Preskúmajte majestátny zámok Betliar s jeho bohatou históriou. V malej vinárskej dedinke Malá Tŕňa si užite rodinné bio vinárstvo Tokaj Macik. A v najvýchodnejšej obci na Slovensku, Nová Sedlica, navštívte domov deduška Večerníčka.

Nová Sedlica – Čarovná obec na východe Slovenska

Navštívte najvýchodnejšiu obec na Slovensku, Novú Sedlicu, kde môžete objaviť domček známeho deduška Večerníčka. Táto malebná obec ponúka nielen historickú atmosféru, ale aj krásnu prírodu okolo. Spojte sa s detskými spomienkami a prežite príjemné chvíle v tomto čarovnom kúte Slovenska.

Chalúpka deduška Večerníčka. Foto: cujte.sk

Cyklocesty do vinárskej dedinky Malá Tŕňa

Pre milovníkov cykloturistiky a vína je ideálnou destináciou Malá Tŕňa, kde je rodinné bio vinárstvo Tokaj Macik. Prejdite sa po cyklocestách vinohradmi a ochutnajte tradičné slovenské vína, degustáciu môžete zakončiť ubytovaním v nádhernom tokajskom prostredí, prípadne ochutnať víno bez alkoholu, aby ste mohli bezpečne pokračovať v ceste.

Nezabudnite navštíviť aj známu tokajskú vyhliadkovú vežu v tvare obrovského suda, odkiaľ sa naskytne úchvatný výhľad na okolitú krajinu a vinohrady.

Vyhliadková veža. Foto: turisticky.sk

Betliar – Majestátny zámok uprostred prírody

Ak hľadáte miesto plné histórie a nádhery prírody, nezabudnite navštíviť Betliar. Táto malebná obec je domovom majestátneho zámku Betliar, ktorý sa vyníma svojou nádhernou architektúrou a rozsiahlou záhradou. Prejdite sa po krásnych záhradách a parkoch okolo zámku a ponorte sa do histórie tohto fascinujúceho miesta. Betliar je ideálnym miestom pre rodinný výlet plný zábavy a objavovania.

Park pri Betliari. Foto: turisticky.sk

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac