Česi využili domáce prostredie naplno, švajčiarska strieborná generácia ich nezastavila

Roman Červenka, David Pastrňák, sportovec, hokejista, trofej, pohár Roman Červenka a David Pastrňák sa tešia s trofejou pre majstrov sveta. Foto: Profimedia

Novými majstrami sveta sa stali hokejisti Česka. Získali siedmy titul v ére samostatnosti. Celkovo už trinásty, keďže im patria aj prvenstvá Československa. Tohtoročné ocenenie však má špeciálnu príchuť. Stať sa majstrom sveta na šampionáte vo vlasti je snom každého hokejistu, podarí sa to však iba vyvoleným. 

Niekedy je domáce prostredie zväzujúce, slovenskí reprezentanti z roku 2011 by to mohli potvrdiť. Čechom však prospelo a k majstrovskému titulu dokráčali po dlhých štrnástich rokoch. Predtým naposledy boli doma úspešní Fíni v roku 2022 a Švédi v roku 2013. Okrem toho sa doma podarilo triumfovať už iba trikrát Sovietskemu zväzu (1973, 1979 a 1986) a takisto trikrát Československu (1947, 1972 a 1985). 

Počas spanilej jazdy neprehrali Česi v riadnom hracom čase ani jeden duel, body stratili iba nezdarom v samostatných nájazdoch so Švajčiarskom a prehrou v predĺžení s Kanadou. V základnej skupine dosiahli päť víťazstiev a vo vyraďovacej fáze premožiteľa nenašli. V štvrťfinále poslali domov ambicióznych Američanov a do boja o tretie miesto zase Švédov, ktorí si robili zálusk na celkové prvenstvo. Vo finále Česi oplatili Švajčiarom prehru zo základnej skupiny.

Finále rozhodla najväčšia hviezda, ktorá dovtedy mlčala

Ako to už pri podobných príbehoch býva, rozhodnúť azda ani nemohol nikto iný ako najväčšia hviezda súčasného českého hokeja – útočník Bostonu David Pastrňák. Ten sa k národnému tímu pripojil až v závere skupinovej fázy a bodovo mlčal. 

Vo finále, ktoré bolo dlho bezgólové, v 50. minúte nechytateľne napriahol z ľavého kruhu a brankár Genoni nemal šancu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami