Mesto rekonštruuje krytú plaváreň, kúpalisko Triton pritom roky chátra. Otvoria ho niekedy?

KOŠICE - Mimoriadne obľúbené letné kúpalisko Košičanov Triton zažilo svoju poslednú sezónu v roku 2017. Odvtedy chátra, jeho areál je zanedbaný, o čom svedčia aj aktuálne fotografie. Obyvateľov mesta zaujíma, či sa s kúpaliskom plánuje niečo robiť. 

Kúpalisko Triton Žalostný stav areálu bývalého kúpaliska Triton nik nerieši. Foto: FB Samuel Durbák

Od roku 1994 do roku 2017 mala kúpalisko v správe Mestská časť Juh a o jeho údržbu sa staral Miestny podnik služieb, s. r. o., ktorý je od roku 2017 v likvidácii. Od jeho zániku v roku 2017 je kúpalisko v rukách mesta.

Po zatvorení kúpaliska na prelome rokov 2018 a 2019 spoločnosť Tepelné hospodárstvo (TEHO) vykonávala opakovane jeho obhliadky a zistila, že kúpalisko nie je v stave spôsobilom na ďalšiu prevádzku.

Bývalý riaditeľ spoločnosti sa v tom čase vyjadril, že areál je zanedbaný a potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu. „Mestu Košice sme pri preberaní kúpaliska Triton asistovali a posúdili sme jeho stav a prípadné podmienky na jeho sprevádzkovanie, resp. rekonštrukciu,” priblížil Košickému Štandardu námestník riaditeľa pre ekonomiku Štefan Ferencz, ktorý naše otázky smeroval na vedenie mesta. 

Po ďalšom dopytovaní sa na oficiálnej stránke Košíc k danej problematike objavil príspevok. V ňom sa spomína, kto v minulosti kúpalisko spravoval, prečo chátra a či ho vôbec zrekonštruujú. 

„S Tritonom sme tiež zdedili obrovský investičný dlh a nevysporiadané pozemky o výmere takmer 8 100 metrov štvorcových, o ktoré sa mesto dlhé roky súdi. Ak by sme chceli komplexne zrekonštruovať kúpalisko a vykúpiť niektoré pozemky, investícia by dosiahla minimálne sedem miliónov eur do areálu, ktorý by fungoval dva mesiace v roku,” píše sa v statuse mesta.

Obyvatelia na sociálnych sieťach však s nostalgiou spomínajú na niekdajšiu slávu jedinečného kúpaliska s tobogánmi: „Veľká škoda, bolo to super kúpalisko. A je smutné že mesto a hlavne primátor to nerieši,“ napísala Michaela.

Za pravdu jej dali desiatky ľudí, ktorí zdieľali rovnaký názor. „Ako sa môže niečo také takto zanedbať?“, pýta sa pani Darina. „Škoda, na toto kúpalisko sme vždy ako deti radi chodili, už je to teda riadne dávno…“, zaspomínala si ďalšia obyvateľka mesta. Pán Marcel zas napísal, že je to vizitka mesta.

„Mesto Košice sa rozhodlo ísť cestou podstatne efektívnejšieho využívania verejných zdrojov. V lete minulého roka sme začali s výstavbou Národného olympijského centra plaveckých športov Košice, ktoré vznikne rekonštrukciou bývalej Mestskej krytej plavárne,“ vyjadrilo sa mesto na margo kúpaliska.

Otázne však naďalej ostáva, čo bude so zanedbaným areálom kúpaliska, ktorý dlhé roky chátra?


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac