Deň detí v Košiciach spestrí karneval, kúzelník, diskotéky aj súťaže. Prehľad akcií na MDD

KOŠICE - V našom meste a okolí je pripravených množstvo podujatí, ktoré potešia nielen deti, ale aj ich rodičov. Pozrite si prehľad akcií, ktoré sa uskutočnia 1. júna 2024, a naplánujte si, kde strávite tento výnimočný deň, ktorý má byť plný radosti a smiechu.

Deň detí Ilustračné foto: freepik.com

Deti sú našou budúcnosťou, prinášajú radosť, smiech a energiu do našich životov. Preto je dôležité osláviť ich sviatok – Medzinárodný deň detí (MDD). Oslavuje sa vždy 1. júna a zdôrazňuje dôležitosť ochrany práv a blahobytu detí po celom svete.

Tento deň nám pripomína, aké dôležité je vytvárať pre deti bezpečné a podnetné prostredie, v ktorom môžu rásť a rozvíjať sa.

Prvý MDD oslávili už v roku 1925

Prvý Medzinárodný deň detí oslávili v roku 1925, keď sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Odvtedy sa tento deň stal príležitosťou na usporiadanie rôznych podujatí a aktivít, ktoré deti bavia a učia zároveň.

Medzinárodný deň detí je tiež príležitosťou pre dospelých, aby sa zamysleli nad právami detí a nad tým, ako môžu prispieť k ich šťastiu a rozvoju.

Oslavy tohto dňa sú pripomienkou, že každé dieťa má právo na lásku, starostlivosť a bezpečie, a že jeho šťastie a blahobyt sú základom budúcnosti našej spoločnosti.

Mnohé mestá a obce pripravujú pre deti programy plné zábavy, v ktorých si môžu vyskúšať nové aktivity, stretnúť sa s kamarátmi a osláviť svoj deň so svojimi rodinami. Pozrite si prehľad niektorých z nich:

Deň detí na Terase

  • Čas: 9.00 – 12.00 hod.
  • Miesto: Sídlisko Terasa, Átrium klub – Zuzkin park
  • Program: Ujo Ľubo so svojou šou, koncert Tomáša Buranovského, Živá farma na sídlisku, vozenie na poníkovi, výstava Klubu vojenskej histórie Svoboda, súťaž v skákaní vo vreci, maľovanie na tvár, modelovanie balónov i skákací hrad

Oslavy MDD v MČ Košice – Juh

  • Čas: 9.00 – 20.00 hod.
  • Miesto: Športovo-zábavný areál na Alejovej ulici
  • Program: Aquazorbing, nafukovacie atrakcie, maskoti, modelovanie z balónov, maľovanie na tvár, množstvo balónov a cukroviniek. Vstupné 1 euro

Super detská párty v MČ Košice – Staré Mesto

  • Čas: 10.00 – 14.00 hod.
  • Miesto: Park medzi ulicami Kuzmányho a Kpt. Nálepku
  • Program: Koncert Maliny Jam, kúzelník Gabi, diskotéka, čarovný koráb Nautilus, súťaže a mnoho zábavy

Deň detí v Drocárovom parku na Sídlisku KVP

  • Čas: 12.00 – 17.00 hod.
  • Miesto: Drocárov park
  • Program: Tárajko a Popletajka, strýko Baltazár, Samo Procházka (Graciosooo), maľovanie na tvár, modelovanie z balónov, skákacie hrady, šliapacie autíčka, stánky s občerstvením a súťaže pre celú rodinu

Oslavy MDD v MČ Košice – Jazero

  • Čas: 14.00 – 18.00 hod.
  • Miesto: MČ Košice – Jazero, rekreačná lokalita Jazero
  • Program: Skákacie hrady, súťaže, tvorivé dielne, jazda na poníkoch, ukážky práce polície, hasičov a záchranárov
Foto: FB Mestská časť Košice – Nad jazerom

Deň detí v Krásnej

Čas: 15.00 hod.

Miesto: Školské ihrisko

Program: Množstvo zábavných súťaží a obľúbené maľovanie na tvár

Deň detí v Kulturparku

Čas: 13.00 – 18.00 hod.

Miesto: Kasárne/Kulturpark, areál, Kukučínova 2

Program: Pestrý kultúrny program na hlavnom pódiu pri SteelParku, vrátane vystúpení Tomáša Buranovského, Petra Ondriu a šikovných detí z košických základných umeleckých škôl

Sprievodné podujatia zahŕňajú zážitkové čítanie, tvorivé dielne v LitParku, maľovanie na tvár, virtuálnu realitu, hasičskú výstroj a autá, penovú show a rôzne športové úlohy a aktivity. Na záver sa môžu deti vytancovať na disko show s ujom Ľubom.

Foto: K13.sk

MDD s Knižnicou pre deti a mládež Košice

Aj tento rok sa môžu malí čitatelia tešiť na bohatý program v knižnici pre deti, ktorý začne detským karnevalom a knihomoľov isto poteší Veľká burza kníh pre deti. Oslavy netrvajú len počas prvého júnového dňa, ďalšie dni sa môžu deti tešiť aj na tvorivé dielne či zaujímavé workshopy.

Deň detí v Poproči

Čas: 14.00 – 18.00 hod.

Miesto: Horné futbalové ihrisko

Program: Futbalové disciplíny, koníky, maľovanie na tvár, skákací hrad a zaujímavé súťaže

Na MDD môžete opustiť Košice a okolie a vydať sa retrovlakom na výlet do Levoče. Vlak odchádza zo železničnej stanice v Košiciach o 8.25 hod. a príchod späť je o 17.52 hod. Cena lístka zahŕňa bohatý program vrátane osláv 130. výročia trate Spišská Nová Ves – Levoča.

Deň detí v Levoči

Čas: 10.00 hod.

Miesto: Múzeum špeciálneho školstva

Program: Interaktívna, edukatívna a zážitková prehliadka stálej expozície, sladký darček pre deti a rozprávka Janko Hraško v podaní divadla Portál z Prešova.

Vyberte si podujatie, ktoré vás a vaše ratolesti najviac zaujme a užite si Medzinárodný deň detí plný radosti, zábavy a nezabudnuteľných chvíľ.

(Unicef: World Children’s Day)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac