Šutaj Eštok: Nemám informáciu, že by Cintula bol v psychiatrickom liečení

01_estok_MZ (1) Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: Štandard/Matúš Zajac.

Minister vnútra v diskusnej relácii televíze TA3 a v RTVS v nedeľu vyhlásil, že nemá vedomosť o psychiatrickom liečení Juraja Cintulu. Správu o umiestnení atentátnika v trenčianskej nemocnici pre väzňov v utorok priniesla televízia Markíza prostredníctvom internetového portálu s tým, že obvinený má byť pod nepretržitým dohľadom.

Markíza informovala, že ho tam previezli potom, ako na neho Špecializovaný trestný súd uvalil väzbu, a to najmä z preventívnych dôvodov.

„Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení poskytnúť požadované informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby,“ reagovala pre televíziu Anna Ragasová z úseku koordinácie a styku s verejnosťou Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Nešírte dezinformácie, pán Gröhling

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sa k údajnej hospitalizácii Juraja Cintuju vyjadril v súvislosti s vyjadrením Branislava Gröhlinga v diskusnej relácii TA3. Ten o útočníkovi z Handlovej povedal, že ide o „70 ročného dôchodcu, podľa všetkého pomäteného“.

Minister vnútra predsedu SaS upozornil, že „fabuluje vo verejnom vysielaní“. Útočník bol podľa neho motivovaný politicky. „Atentátnik určite neútočil preto, že si zmapoval bezpečnostnú situáciu, ale preto, že nesúhlasil s politikou tejto vlády. Lebo to sám povedal“, argumentoval Šutaj Eštok.

Novozvolený šéf Hlasu tiež dodal, že nepravdou je aj informácia, podľa ktorej Cintulovu komunikáciu na sociálnej sieti vymazala spoločnosť Meta. „Nemám informáciu, že by Meta vymazala jeho komunikáciu“, povedal minister. „Iba jeho profil. Jeho komunikáciu predtým vymazal niekto iný“, priblížil.

Vyšetrovacia komisia

Šéf SaS v relácii, ktorú moderoval Braňo Král, argumentoval, že zriadenie vyšetrovacej komisie by zamedzilo vzniku dezinformácií v súvislosti s atentátom. Nepotrebujeme vyšetrovaciu komisiu, máme vyšetrovací tím, ktorý je pod dozorom Generálnej prokuratúry, reagoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Pracuje sa podľa jeho slov s verziou, že útočník pracoval sám, ale aj že spolupracoval s ďalšími osobami.

Diskusia v RTVS

Na margo údajnej hospitalizácie Juraja Cintulu na psychiatrickom oddelení sa minister vnútra v nedeľu vyjadril aj v diskusnej relácii RTVS. Zopakoval, že o jeho umiestnení na takomto oddelení nemá vedomosť.

Matúš Šutaj Eštok tiež vyvrátil tvrdenia, že Cintula bol členom polovojenskej organizácie. „Atentátnik odoberal práve tie médiá, ktoré sa teraz snažia vykresliť falošnú stopu. Prosím, nenaleťte im na lep,“ vyzval.

„Keby ste mali informácie spravodajského typu, mohli by ste s pokojom vyvrátiť informácie liberálnych médií“, dodal ešte smerom k moderátorovi relácie Marekovi Makarovi.

Špecializovaný trestný súd hovorí o politickom motíve Cintulu

Z anonymizovaného uznesenia Špecializovaného trestného súdu, ktorý obvineného vzal do väzby vyplýva, že motívy útočníka by mali byť politické.

„Ide o bezprecedentný čin, na ktorý sa obvinený pripravoval určité časové obdobie, plánoval ho, na vykonanie ktorého použil legálne držanú zbraň, ku ktorej si musel zabezpečiť náboje, mal pripravené dva zásobníky s nábojmi, pričom konal s jasným úmyslom spôsobiť poškodenému vážne zranenia ohrozujúce jeho život, poukazujúc na skutočnosť, že poškodený mal zasiahnutú najmä oblasť trupu, kde sa nachádzajú životne dôležité orgány, pričom tak konal z pomsty z dôvodu nestotožnenia sa s vládnou politikou,“ uvádza sa v uznesení.

(dv, sita, tasr, sab)


Nemecký „zákon o sebaurčení“, ktorý teraz umožňuje každému občanovi zmeniť si pohlavie, nekritizujú ostro len ženské združenia v samotnom Nemecku.

prečítať viac

Úspešní vinári z Predium Vráble získali ocenenie Vinárstvo roka 2024 aj za svoje úspechy, ktoré dosiahli na významných svetových výstavách v Južnej Afrike, Japonsku, Španielsku, Francúzsku či Anglicku.

prečítať viac