So Šutajom Eštokom prichádzajú zlé správy pre opozíciu. Šimečkovi hrozí izolácia

Odchod Petra Pellegriniho a nástup Matúša Šutaja Eštoka na pozíciu lídra Hlasu bude mať silné makropolitické následky. Hlavne pre opozíciu a špeciálne pre PS, ktoré roky rátalo s „Pellegriniho Hlasom“ ako s partnerom do širokej koalície. So Šutajom Eštokom to buď nepôjde, alebo to pôjde len veľmi ťažko. Opozícii hrozí, že bude nadlho zamurovaná v kúte. Bez partnera pre väčšinovú vládu.

Snímka obrazovky 2024-06-02 o 14.35.50 Peter Pellegrini a Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR.

Ak niečo ukazuje, ako sa za rok otočili politické trendy, tak je to „nový Hlas“. Šutaj Eštok je – na rozdiel od opatrného Pellegriniho – celkom jasný. Progresívcov považuje za extrémistov. Mainstreamové médiá vníma ako ich sluhov, na komunikáciu využíva alternatívne kanály. Bol odporcom vojenskej dohody so Spojenými štátmi, odmieta politiku vyzbrojovania Ukrajiny. Po voľbách 2023 okamžite odstavil čurillovcov z NAKA a podporoval zrušenie špeciálnej prokuratúry.

Slovom, Šutaj Eštok nijako neskrýva, že stojí na opačnom konci ringu ako Šimečka. Nepriateľstvo je pritom obojstranné. Prvý minister, ktorého chceli progresívci odvolať v parlamente, bol práve Šutaj Eštok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami