Matovič: Mám dosť sladkých rečí, idem do boja za rodiny. Mihál mu pripomenul, čo vravel vlani

27. schôdza NRSR v Bratislave Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šéf rezortu financií Igor Matovič avizuje začiatok boja za spravodlivosť, za rodiny a za slabších. Pre túto kategóriu ľudí totiž štát podľa neho nič nerobil. Pomôcť by im chcel finančnými prostriedkami, ktoré získa vďaka zvýšeniu daní o štvrtinu. Čo to bude v praxi znamenať politik ilustruje na príklade osamelej matky. Niekdajší štátny tajomník Jozef Mihál v reakcii na to uviedol, že Matovič pridanie rodinám ešte minulý rok rázne odmietal.

Expremiéra a ministra financií Igora Matoviča začína pomaly ale isto na úkor koronavírusu zaujímať aj budovanie sociálneho a prorodinného štátu. Tejto svojej novej agende venoval aj posledný facebookový príspevok. V ňom ilustruje svoju ambíciu zlepšiť život chudobou ohrozených skupín na konkrétnom príklade.

Je ňou osamelá matka dvoch detí vo veku tesne pred dovŕšením dospelosti, ktorá pracuje za minimálnu mzdu. „Fico s Pellegrinim jej nachystali taký vraj ‚sociálny štát‘, že za svoju poctivú mesačnú prácu spolu s dvoma prídavkami na deti a dvoma daňovými bonusmi na deti dostane osamelá pracujúca matka s dvomi deťmi cca 606 eur v čistom. Hanba,“ píše Matovič.

Viac peňazí na slušný život

Po aplikácii jeho daňovo-odvodovej reformy, ktorú vraj chystá už od minulého leta, by tejto matke údajne stúpol celkový príjem na 1021 eur mesačne. Znamenalo by to, že po zaplatení prenájmu (Matovič počíta so 450 eurami mesačne), by tejto rodine neostalo 156 ale až 571 eur. „Nie veľa, ale už sa to aspoň na život bude ponášať,“ dodáva šéf OĽaNO.

V krízovej hospodárskej situácii a po takzvanom vybrakovaní štátnej kasy, ktorú Matovič pripisuje na konto posledným dvom expremiérom, nám podľa neho neostáva nič iné ako za týmto účelom zvýšiť Daň z pridanej hodnoty na 25 percent. Domnieva sa totiž, že na „takúto zásadnú zmenu Slovenska na skutočne sociálny a prorodinný štát“ nemôžeme robiť na dlh a že nám na to nikto nepožičia.

Vzápätí sa sťažuje, že voči tomuto návrhu sa ohradili ľudia, ktorých obviňuje z toho, že hodnota rodiny a detí je pre nich cudzí pojem, že si užívajú svoje údajne miliónové majetky bez platenia daní, že podvádzajú štát alebo že pohŕdajú spomenutou matkou, ktorú vraj obviňujú z neschopnosti.

Matovič: Idem do boja za slabších

„Mám plné uši týchto hlúpych, cynických a neľudských rečí. Mám už dosť tých sladkých rečí, ako nám všetkým na rodinách záleží, ale v skutočnosti pre ne h*vno dlhé roky robíme. Mám už dosť zbabelcov, ktorí radšej naložia do gatí, ako by sa mali postaviť zbohatlíkom a podvodníkom,“ pokračuje šéf rezortu.

„Neprišiel som sa do politiky s holými rukami biť s mafiou preto, aby som si nad úbohou situáciou státisícov rodín v strachu o percentíčka teraz zakrýval oči. Idem do boja. Za spravodlivosť, za rodiny, za slabších. Bez ohľadu na cenu a následky,“ uzatvára o svojej motivácii.

Mihál spomína na jeho kategorické nie

Na plamenné vyhlásenia bývalého predsedu vlády na Facebooku reagoval aj expert na oblasť daní a odvodov Jozef Mihál, ktorý krátko po vyskladaní nového kabinetu po voľbách niekoľko týždňov pôsobil ako štátny tajomník rezortu práce pod vedením Milana Krajniaka.

„Krátko po mojom vymenovaní za štátneho tajomníka som na koaličnej rade – bolo to niekedy koncom marca 2020 – navrhoval zvýšenie pandemického ošetrovného pre osamelé matky. Z dnešných 55 % hrubej mzdy na aspoň 70 % hrubej mzdy. Po polhodinovej diskusii súhlasili všetci, napríklad aj vtedajší minister financií Heger so svojim tímom,“ píše.

„Vtedajší premiér Matovič sa potuloval po úrade vlády a na rokovanie prišiel neskôr. Vypočul si, že sme sa bez neho dohodli na zvýšení pandemického ošetrovného pre osamelé matky, chvíľu rozmýšľal a zaznelo kategorické: ‚Ne. Bude sa to zneužívať‘,“ uzatvára.


Ďalšie články