Hviezda slávi úspech: má za sebou už vyše 150 podujatí. Čo plánuje do budúcna?

TRENČÍN – Kultúrno-kreatívne centrum (KKC) Hviezda je otvorené od septembra 2023. Za tú dobu zorganizovalo už viacero úspešných akcií, za ktorými stojí skvelý tím. Čo chystá do budúcnosti, nám prezradil Juraj Benda, manažér KKC.

Juraj2 Juraj Benda, manažér KKC Hviezda. Foto: archív J. Bendu

Už je to nejaký ten piatok, čo ste otvorili brány Hviezdy a verejnosť nazrela do jej interiéru. Nové priestory a akcie, ktoré usporadúvate, sa stretávajú prevažne s pozitívnymi ohlasmi. Zaujíma nás, čo ďalšie pripravujete?

Ďakujem za sprostredkovanie pochvaly za našu prácu. Od znovuotvorenia Hviezdy v polovici septembra sme zorganizovali už viac ako 150 kultúrnych podujatí pre viac ako 15-tisíc divákov a diváčok, zatiaľ čo možnosť vzdelávania sa v rámci kultúrne-kreatívneho priemyslu na niektorom z našich 36 workshopov využilo už 330 kreatívne zameraných ľudí.

Podľa týchto indícií, ako aj recenzií a iných foriem spätnej väzby by sa naozaj dalo konštatovať, že k nám ľudia chodia naozaj radi, čo nás všetkých vo Hviezde nesmierne teší, pretože to dáva zmysel našej práci a takisto nám to, ako sa hovorí, „dobíja baterky“.

Tiež sme nesmierne poctení, že môžeme pokračovať vo viac ako 80-ročnej tradícii organizovania kvalitného kultúrneho programu pre Trenčanov a Trenčianky vo Hviezde. Za prejavenú priazeň a dôveru by som sa touto cestou preto rád poďakoval všetkým, ktorí už Kultúrno-kreatívne centrum Hviezda navštívili, či už pracovne, alebo ako diváci.

Ak by ste mali rozdeliť činnosti KKC Hviezda do viacerých oblastí, ktoré by to boli?

Celkove by sa dal náš program rozdeliť na dve základné časti: vzdelávaciu a kultúrnu, ktoré sa snažíme prepájať, pokiaľ je to možné. Dá sa povedať, že to je jeden zo základných kameňov našej filozofie. Ide nám o to, aby divák mohol zažiť nielen samotné umenie, ale aby ľudia s potenciálom uplatniť sa v kultúrno-kreatívnom priemysle mali možnosť nahliadnuť do procesu tvorby samotného diela prostredníctvom tematicky pridružených diskusií, prednášok a podobne.

Na diskusiách spojených s naším programom sme tu privítali napríklad Ivetu Radičovú, Annu Šiškovú, Michaela Kocába, Vladimíra Mertu, Ľudovíta Ódora a dúfame, že aj v budúcnosti budeme vedieť pritiahnuť ďalšie zaujímavé osobnosti. 

Ako bude vyzerať leto vo Hviezde?

Čo sa týka nášho pripravovaného programu po júni 2024 – v rámci vzdelávacej línie sa chystáme zachovať niektoré už vyskúšané populárne formáty, ako napríklad multižánrové Letné školy vo Hviezde. Počas celotýždňových kurzov vedených skúsenými profesionálnymi lektormi účastníci nahliadnu hlbšie do tajov fotografie, grafiky, kamery a podobne.

Plánujeme aj workshopy s expertmi v obore umelej inteligencie, pretože je to veľmi aktuálna téma a Hviezda chce držať krok s dobou. Ďalšie workshopy sa snažíme organizovať na báze dopytu. Na našej webstránke máme dlhodobo zverejnený formulár, ktorý nás smeruje k vytvoreniu žiadaných vzdelávacích programov. 

V rámci kultúry sme sa museli prispôsobiť rozpočtovým podmienkam. Aj napriek tomu sa však držíme základných kameňov nášho dramaturgického plánu. Prinášame periodické podujatia ako Klubové kino, vedomostnú zábavu Kvíz ďalej, obľúbený program Prieniky, ktorý pozýva do Trenčína inšpiratívnych hostí, a pribudlo tiež literárne podujatie Knižná galaxia.  

Nová sezóna prinesie aj ďalšie periodické formáty, ale tiež podujatia ako audiovizuálny festival DAT, ktorý prinesie s medzinárodnou účasťou audiovizuálnu šou. V rámci festivalu prebehnú workshopy zamerané na audiovizuálnu produkciu. 

Čo historické prednášky, výstavy a náučné programy?

Pri spomienke na Nežnú revolúciu spolu s úžasnými dievčatami z Útvaru kultúry mesta Trenčín pripravujeme sériu prednášok, výstav a predstavení spojených s bojom za slobodu a demokraciu. Máme pred sebou ešte veľa výziev, na ktoré sa tešíme a zároveň k nim pristupujeme s veľkým rešpektom. 

Viac o termínoch a témach všetkých našich pripravovaných aktivít sa môže čitateľ dozvedieť na našej webstránke www.hviezda.eu, kde komunikujeme všetky naše aktivity ihneď, ako si s pozývanými hosťami potvrdíme termíny.

KKC Hviezda a Klub Lúč už nesídlia na rovnakej adrese. Vnímajú túto zmenu ľudia pozitívne? Plánujete v budúcnosti s klubom Lúč nejaké spoločné eventy?

Keď sa na to pozriem očami diváka, tak si dovolím konštatovať, že mať v meste viac kultúrnych stánkov prinášajúcich kvalitné produkcie je fantastická správa pre fanúšikov a fanúšičky kultúry. Klubu Lúč sa podľa mne dostupných indícií na Mierovom námestí darí, čo mi robí veľkú radosť. 

S Kamilom a Tomášom sa poznáme už dlhé roky – v Lúči dlhodobo odvádzajú veľmi dobrú prácu, a aj preto naďalej pevne dúfam, že sa nám časom podarí „spáchať“ aj nejakú zaujímavú spoluprácu, ktorá poteší vycibrené vnemy nejedného diváka, respektíve diváčky.

A na záver otázka od čitateľov: neplánujete ohľadom, povedzme, odborných konzultácií osloviť aj pani Margitu Ševčíkovú, bývalú štátnu radkyňu z MK SR?

S pani Ševčíkovou sme sa už niekoľkokrát na našich diskusiách stretli a teší nás, že ju vídavame na našich podujatiach. Ceníme si akékoľvek rady a podnety, ktoré by pomohli zvýšiť úroveň našich služieb.

Zmluvné záväzky a regule európskeho grantu, ktorý umožnil potrebnú rekonštrukciu budovy, nám však pomerne striktne určujú, aké aktivity máme vykonávať a akých pravidiel sa pritom máme držať, a to až do konca roku 2028. Vo Hviezde si dávame záležať na tom, aby sme tieto záväzky svedomito plnili tak, aby boli pre verejnosť atraktívne a zároveň poskytovali kvalitný kultúrny program pre všetky cieľové skupiny obyvateľstva.

Takisto sa mi tu núka spomenúť, že tím Hviezda je poskladaný z úžasných profesionálov a profesionálok vo svojich oboroch s dlhoročnými a v niektorých prípadoch aj medzinárodnými skúsenosťami s neuveriteľným prístupom k práci, ako aj k návštevníkom a návštevníčkam Hviezdy. Dovoľte mi, prosím, využiť príležitosť sa poďakovať aj im, pretože bez nich by dnes Hviezda nebola tým, čím je.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac