Chlop v kuchni: Lukášov východniarsky šarm a láska k vareniu oslovila desaťtisíce ľudí

KOŠICE - Lukáš Sirovec na sociálnych sieťach vystupuje ako „Chlop v kuchni“ a je známy svojimi lákavými receptami, ktoré podáva tak trochu netradične. Ich popis je totiž v dialekte, ktorému rozumejú len východniari.

Chloe v kuchni Hľadáte inšpiráciu v kuchyni? Máme pre vás zaujímavý tip. Foto: IG chlop_v_kuchni

„VITAJCE! Ta by še patrilo kus predstavic. Neznam, co by som vám také pohutorel, receptov tu postupne najdzece po… do bludu. A tak trochu po tim mojim vychodňarskym… keby calkom, ta málokto rozumi… dakedy ani vychodňar vychodňarovi,“ takto humorne sa v nárečí prihovára na úvod Lukáš svojim fanúšikom na sociálnej sieti.

Lukáš je východniar ako sa patrí, ktorý vo voľnom čase rád varí a svoje recepty zdieľa s ostatnými – ako inak – než po východniarsky. O tom, že si našiel svoje publikum, niet pochýb, na sociálnych sieťach ho totiž sledujú desaťtisíce fanúšikov.

Na jeho profile nesmú chýbať tradične netradičné recepty, vyskúšať môžete spiššký gruľovník, kukuričanku, americký guľaš aj segiň guľaš od mamky, domáce langoše a mnohé ďalšie. Prečítajte si rozhovor s „Chlopom v kuchni“ pre Košický Štandard. O čo skromnejšie sú v rozhovore jeho odpovede, o to bohatšie má recepty. Presvedčte sa sami!

Čo vás inšpirovalo zdieľať svoje recepty na sociálnych sieťach a prečo po východniarsky?

Zdieľať recepty bol nápad mojej manželky, vtedy ešte ‚frajirky‘. Páčilo sa jej, keď som raz jeden spísal vo vychodňarčine. ‚A dajak še to ulapilo u nej na profile‘.

Odkiaľ pochádzate? Kedy ste začali s varením a kto vás na to naviedol?

Pochádzam z malej zašitej dedinky pod stromami v okrese Trebišov. Môj otec bol kuchár na vojne a aj mäsiar, tak asi som ‚daco ulapil od neho‘. Variť som začal už dávno v časoch, keď ešte donášky jedla neexistovali a ‚kedz človek lačny, bida ho naučí‘. 

Ako vnímate reakcie ľudí na vaše príspevky, hlavne tých, ktorí celkom nerozumejú popisom?

Každá reakcia poteší, aj zlá aj dobrá. Ale zlých ‚nit veľo‘. Hlavne dobrá a hlavne taká, ak niekto reaguje na recept s tým, že si to uvaril a ‚bulo to barz fajne‘. To poteší ‚najväcej‘. A tým, ‚co nerozumejú‘, milé rád preložím, ‚šak i prekladam‘.

Aký je váš najúspešnejší recept, ktorý ste doteraz zdieľali?

Je ich viac, na začiatku to boli moje domáce hot-dogy a nedávno zas obalený syr v lístkovom ceste. No medzi ľuďmi sú obľúbené aj moje nátierky ‚abo mesové‘ recepty. 

A ktorý je váš obľúbený tradičný východniarsky?

Budú to asi Zemplínske holubky, ‚po našim huľky‘. 

Aké ingrediencie by podľa vás nemali chýbať v žiadnej kuchyni? 

Každopádne dobrá soľ, ‚poper, šmalec‘, olivový olej a ‚barz co, co každomu smakuje‘.

Ako vnímate fakt, že vás sleduje vyše 50-tisíc ľudí, je toto váš hlavný chlebík?

Ak by som spravil svojimi príspevkami aspoň jednému človeku pekný deň, a ten to posunie ďalej, tak nezáleží, koľko ľudí ma sleduje. Mojím hlavným chlebíkom je však stavebníctvo, ‚ta calkom inša‘ oblasť. 

Lukášove príspevky na instagrame. Foto: snímka obrazovky @chlop_v_kuchni

Aký je váš najväčší kulinársky sen, ktorý by ste chceli dosiahnuť?

‚Kec mi raz‘ môj syn povie: ‚Ocu, dobre ši navaril‘.

Kto u vás doma varí lepšie? Čo varíte, keď sa vám veľmi nechce?

Povedal by som, že moja maminka varí najlepšie, ale ‚to by še moja žena nazloscila. Ta radšej povim, že ja. Ale moja žena sama hutori, že ja varím lepši jak ona, taže neklamem‘.

Aké je vaše obľúbené jedlo z detstva a prečo?

‚Najlespši mi smakovala čingov saláma zos chlebom a želeninu, ktorá pól dňa bula v rozpálenim motore pri calodenným zbiraňu bandurkoch. Neznam čom‘.

Aká je vaša tajná ingrediencia? 

Láska… a že ‚hladný chlop je najlepši kuchar‘.