Obyvatelia Parchovian sú nadšení. Majú jednu z najväčších športových atrakcií na východe

PARCHOVANY - V obecnom parku, na mieste bývalého asfaltového ihriska, ktoré svojím stavom vôbec nevyhovovalo moderným nárokom obyvateľov, vyrástla v uplynulých dňoch pumptracková dráha. V jej strede je FUN BOX potrebný na skoky a triky. Rozlohou 1 160 m² patrí atrakcia medzi tie najväčšie.

Cykloatrakcia Parchovany Deti a mládež atrakcia zaujala natoľko, že sa ani nehrali s mobilom. Foto: archiv obce

Vyšantiť na nej sa môžu nielen začiatočníci, ale aj pokročilí jazdci. Nápad vybudovať dráhu sa zrodil v hlave starostu obce Mariána Hazugu, o ktorom hovoria miestni, že sa snaží o koncepčný rozvoj Parchovian nielen v športovej infraštruktúre.

„Tá je u nás na dobrej úrovni, keďže máme dve ihriská: multifunkčné a workoutové. V zime poslúži korčuliarom a hokejistom zamrznutá hladina nášho rybníka. Pumptracková dráha je však niečo iné. Priniesla okrem športového vyžitia, aj kvalitný priestor, kde sa ľudia môžu stretnúť a oddychovať v peknom a príjemnom prostredí,“ uviedol pre Košický Štandard Hazuga.

Skúsený jazdec si dovolí aj náročný kúsok. Preskok ležiacich osôb na dráhe. Zdroj video: Obec Parchovany

Poznamená, že len samotná myšlienka nestačí. „Bolo potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu a túto predložiť obecnému zastupiteľstvu. Poslanci napokon podporili zapojenie obce do výzvy a tým dali „zelenú“ danému projektu,“ spomína si na jeho začiatky.

Hovorí, že alfou a omegou bolo zameranie stavby, aby bola funkčná a mala potrebné parametre, najmä čo sa týka „vĺn“ a „klopených zákrut“. Potrebné bolo aj odvodnenie terénu do trativodov.

„Zhotoviteľ diela si okrem iných vecí dal záležať aj na zhutnení štrkového podkladu, aby sa predišlo sadaniu asfaltového povrchu, ktorý sa nanášal ručne. Finálnou činnosťou bolo obsypanie dráhy zeminou a kvôli dotvoreniu pekného vzhľadu, položiť trávnatý koberec,“ nešetrí chválou starosta.

Spresnil, že zábavné cyklistické športovisko pro deti aj dospelých je bezplatne prístupné v ktoromkoľvek dennom čase.

Bonusom dráhy je, že takmer celá sa nachádza v tieni stromov čo ocenia milovníci tohto športu najmä v letných horúčavách.

Celkové oprávnené výdavky boli na úrovni viac než 115-tisíc eur, z toho poskytlo Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR takmer 110-tisíc eur. Zvyšok (cez päťtisíc) bola spoluúčasť obce.

Otvoreniu atrakcie prialo aj počasie. Po oficiálnom programe nasledovali ukážky jazdy na pumptracku, ktoré predviedli jazdci z centra talentovanej mládeže freestyle BMX Košice. Nasledoval „rychlokurz“ bezpečnej jazdy pre prítomné deti.

„Poďakoval som rezortu MIRRI za podporu projektu, keďže hneď som videl, že išlo o dobrú vec. Ani jedno z prítomných detí sa v ten deň nehralo s mobilom, ale športovalo,“ povedal s úsmevom.

Zdroj foto: Archiv obce


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac