Tipy na víkend: zažite výnimočnú jazdu veteránov či najväčší detský festival v regióne

TRENČÍN – Aj dnes vám prinášame niekoľko zaujímavých možností, ako stráviť príjemný víkend. Inšpirujte sa prehľadom podujatí, ktoré ponúkajú mestá v Trenčianskom kraji.

Tipy na víkend: zažite výnimočnú jazdu veteránov či najväčší detský festival v regióne Ilustračná foto. Zdroj: KIC Trenčín

Prázdniny s hračkou – 20. 5. 2024 až 13. 9. 2024, 8:00 až 17:00, Hornonitrianske múzeum, Prievidza

Hračky sú vari staršie ako ľudstvo samo. Aj keď ich vnímame najmä ako predmety na hru detí, neboli a nie sú vždy určené len najmladším. Spoločenské a športové hry rôzneho charakteru patria tiež k zábavkám dospelých. Od staroveku si nimi krátili dlhú chvíľu hlavne vyššie spoločenské vrstvy, ale napríklad aj vojaci a neskôr študenti odlúčení od rodín.

Viete, aké materiály používali pri výrobe prvých hračiek, ktoré pochádzajú ešte z obdobia pred naším letopočtom, kde na Slovensku sa od konca 19. storočia začali zakladať dielne na tvorbu hračiek, aké najstaršie hračky sa nachádzajú v múzejných zbierkach či akí regionálni umelci a dielne na výrobu hračiek pôsobili na našom území?

Odpovede aj na tieto otázky prinesie výstava Prázdniny s hračkou spolu s rozsiahlym výberom zo zbierok histórie, etnológie i archeológie – od hier, prvých hračiek, bábik, detských kuchyniek, plyšových zvieratiek až po stavebnice a hudobné nástroje. 

Bojnická Lipa kráľa Mateja – 8. 6. 2024, od 8:00, Hurbanovo námestie, Bojnice

Klub historických vozidiel Bojnice pre vás pripravil aj tento rok spanilú jazdu veteránov, na ktorú pozývajú všetkých nadšencov historických vozidiel a milovníkov zvuku starých motorov. Na Hurbanovom námestí budete môcť obdivovať nádherne zrenovované vozidlá nielen zo Slovenska, ale aj z rôznych kútov sveta.

Historické vozidlá budú vystavené na námestí v čase od 8:00, jazda odštartuje o 9:30.

Legio Bestia: rímski legionári na hrade – 8. 6. 2024, 10:00 až 18:00, Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad sa počas víkendu prenesie v čase do dávnej minulosti, keď na naše územie prichádzali rímske légie a realizovali tu vojenské ťaženia. Z tohto obdobia pochádza aj slávny rímsky nápis na trenčianskej skale.

Návštevníci budú môcť vidieť rekonštrukciu rímskeho tábora v zmenšenej forme a život v ňom. Budú mať možnosť do tábora nazrieť, vypočuť si komentovanú prehliadku a prednášky na rôzne témy súvisiace s týmto obdobím a tiež vidieť ukážku dobových remesiel, nácviky formácií a súbojov.

Program:
11:00, 14:00, 16:00 – komentované prehliadky rímskeho tábora, prednášky o živote rímskych vojakov, o odievaní, ukážky dobových remesiel (razba mincí, streľba z luku a praku) a nácvik súbojov

10:30, 13:30, 15:30 – na dolnom nádvorí hradu sa uskutočnia vystúpenia sokoliarov 

Vstup na podujatie je v rámci malého alebo veľkého hradného okruhu, vstupenky je možné kúpiť priamo na mieste.

Dubnický 3FEST 2024 – 8. 6. 2024, od 11:00, Mestský športový areál, Dubnica nad Váhom

Obľúbený rodinný festival Dubnický 3FEST plný zábavných a nafukovacích atrakcií prinesie opäť po roku do Dubnice športového ducha a skvelú atmosféru. Čaká na vás viac ako 20 zábavných atrakcií – skákacie hrady, maxišmýkačky, lezecká stena, rodeo býk, vodný futbal, najobľúbenejšia atrakcia Nerf aréna či detská fun zóna. 

Headlinerom festivalu je slovenská kapela Peter Bič Project, tešiť sa môžete na tanečné vystúpenie v podaní víťazov talentovej televíznej šou Old School Brothers, svoje umenie na korčuliach predstaví Quad Maniax, zažiť môžete aj bubnovú šou s workshopom s Rytmika.sk a veľa iného.

Novinkou tohto roka bude Roller Disco a kurz tanca na korčuliach s Quad Maniax v mestskej športovej hale od 11:30 do 17:30. Stačí ak prídete, obujete si korčule, na hlavu nasadíte helmu a korčuľovať sa hravo naučíte. Roller Disco je vhodná od 6 rokov dieťaťa so sprievodom dospelej osoby. 

Moderuje Martin „Chyno“ Chynoranský. 

Záverečný koncert sezóny KPVH – 9. 6. 2024, 18:00, Refektár Piaristického gymnázia (vchod z Mierového námestia), Trenčín

V záverečnom koncerte sezóny Klubu priateľov vážnej hudby v Trenčíne sa predstaví vynikajúca huslistka Jana Gubková Černá so známym klaviristom Ladislavom Fančovičom. Slovenskému publiku chcú prinášať málo hrávané, neznáme kompozície autorov, ktorých život alebo dielo bolo prepojené so Slovenskom.

Nadšenie, s akým publikum prijalo tieto skladby, ich utvrdilo v tom, že má zmysel hľadať „nové“, neznáme kompozície a prinášať ich na koncertné pódiá. Podrobnosti ku koncertu a program nájdete na www.kpvh.sk.

Vstupné 10 eur, pre členov klubu 7 eur. Predpredaj v KIC Trenčín.

Výstava Prázdniny s hračkou. Foto: Hornonitrianske múzeum v Prievidzi
Bojnická Lipa kráľa Mateja. Zdroj: Čodnes.sk
Legio Bestia: rímski legionári na hrade. Zdroj: KIC Trenčín
Dubnický 3FEST 2024. Zdroj: Mesto Dubnica nad Váhom
Huslistka Jana Gubková Černá. Zdroj: KIC Trenčín

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac