Z mierovej konferencie o Ukrajine bude fraška. Postaral sa o to aj Zelenskyj

Švajčiarsky samit o Ukrajine stroskotal ešte skôr, ako sa začal. Po Rusku potvrdila neúčasť aj Čína. Nechystá sa ani americký prezident Biden, ktorý vraj uprednostní stretnutie so sponzormi kampane. Ukrajinský prezident Zelenskyj je nahnevaný a sklamaný. Pritom to bol aj on, kto mierovú konferenciu v zárodku utopil.

Meeting of Nordic Prime Ministers in Stockholm Volodymyr Zelenskyj. Foto: Profimedia.sk

Ešte v máji, mesiac pred švajčiarskym samitom, Zelenskyj rozbehol malú diplomatickú ofenzívu. Naliehal na účasť amerického aj čínskeho prezidenta – a na to, aby sa pokúsili presadiť východiská pre „skutočný mier“.

S realistickým mierovým plánom to zrejme myslel úprimne. Ukrajine sa míňa živá sila a hrozí jej strata ďalších území. Problémom ukrajinskej armády nie je len nedostatok munície, ale hlavne nedostatok dobre vycvičených vojakov. Straty elitných jednotiek boli priveľké. A bez toho, aby Ukrajina zadržala ruský postup.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.