Nádhera rozkvitnutých ruží. Rozárium u Bohušov otvára svoje brány

Rozárium u Bohušov Rozárium u Bohušov chystá slávnostné otvorenie sezóny. Foto: rozariumubohusov.sk, redakcia

KOŠICE – Obec Nižná Myšľa sa stala miestom, kde kvitnú nielen ruže, ale aj vášeň a oddanosť k ich pestovaniu. V tejto malej obci na východnom Slovensku je rozárium, ktoré za posledné štyri roky nádherne rozkvitlo pod rukami manželského páru Anny a Pavla Bohušovcov, ktorí svoju lásku ku kvetom začali premieňať na činy už v roku 2018.

Zakladateľmi výnimočného rozária na východe Slovenska sú manželia Bohušovci, ktorí veľkú časť svojho života strávili pestovaním zeleniny. Svoj záujem však zmenili a momentálne s láskou pestujú krásu, vôňu a pohladenie duše.

Počas minulej sezóny si jedinečné rozárium prišlo pozrieť až 8-tisíc návštevníkov. Tento rok sa v Nižnej Myšli v Rozáriu u Bohušov zastavilo ešte pred slávnostným otvorením takmer 3,5 tisíca milovníkov ruží.

Významná udalosť pre rozárium

Minulý rok priniesol pre Rozárium u Bohušovcov v Nižnej Myšli nesmierne dôležitý moment. Spolok generála Štefánika oslovil majiteľov s otázkou, či by sa nechceli stať súčasťou slávnostnej výsadby ruže generála Štefánika.

„V zime sme v okolí sochy generála Štefánika urobili vyvýšený záhon a vysadili sme tam slovenské odrody ruží. Považovali sme to za prínosné pre slovenské ružiarstvo, pretože máme krásne slovenské odrody. Je však veľmi ťažké dostať sa k nim. Takisto je pravdou, že ich máme, nemá ich však kto množiť,“ konštatoval majiteľ Rozária u Bohušov.

Táto iniciatíva vyvrcholila udalosťou, keď sa za účasti predstaviteľov obce, cirkvi, českého spolku a Spolku generála Štefánika konala slávnostná výsadba ruže, ktorá nesie meno slovenského hrdinu. Tento krok má v sebe veľkú symboliku, keďže v okolí ruže generála Štefánika sa neskôr vysadili slovenské odrody ruží, čím rozárium prispelo k zachovaniu dedičstva slovenského ružiarstva.

Busta generála Štefánika bude odhalená počas slávnostného otvorenia rozária. Foto: redakcia

Slávnostné otvorenie sezóny

Dôležitým dňom nielen pre majiteľov rozária, ale aj pre všetkých milovníkov kvetov bude sobota 8. júna. Práve v sobotu sa bude konať slávnostné otvorenie sezóny, ktoré bolo presunuté z 15. júna.

„Aj tento dátum je pomerne neskorý, keďže vegetácia je asi tri týždne vpred pred ostatnými rokmi. Ruže už sú v pokročilom stave kvitnutia. Najradšej som bol, keď ruže ešte iba rozkvitali,“ povedal majiteľ rozária k slávnostnému otvoreniu sezóny.

„Je to určite zaujímavejšie na pohľad. Niektorým sa páčia ruže rozkvitnuté, no ja ich mám radšej v takom polorozkvitnutom stave. Teraz nám priťažili aj dažde, takže ružičky sklonili hlavy,“ dodal.

V rozáriu sa nachádzajú stovky odrôd ruží. Foto: redakcia

Návštevníkov čaká bohatý program

Otvorenie sezóny bude nabité zaujímavým programom. Na začiatku sa môžu návštevníci tešiť na slávnostné predstavenie tabule slovenských šľachtiteľov a následne bude predvedená expozícia slovenských ruží.

Pred vstupom do rozária sa návštevníkom naskytne pohľad na 7-metrovú tabuľu, ktorá zobrazuje históriu šľachtenia ruží na Slovensku. Táto tabuľa odkazuje na významných šľachtiteľov, ktorí svojou prácou prispeli k rozvoju pestovania ruží v tejto oblasti, ako napríklad na pracovitého šľachtiteľa Geschwinda či pána Győryho.

Majiteľ Rozária u Bohušov víta všetkých návštevníkov s úsmevom. Foto: redakcia

Program vyvrcholí odhalením busty generála Štefánika a súťažou o najkrajší zážitok z rozária. „V súťaži sú viaceré zážitky, máme tu báseň a dokonca aj jedného fešáka, ktorý dal prednosť ružičke pred bozkom,“ uviedol majiteľ Rozária u Bohušov.

Vstupné a otváracie hodiny

Vstup do Rozária u Bohušov je pre všetkých návštevníkov bezplatný. V priestoroch rozária je však kasa, do ktorej môžu záujemcovia prispieť dobrovoľným príspevkom na kúpu ruží. Otváracie hodiny sú od 9.00 do 18.00 hod. Počas víkendu sa koná aj ranné voňanie ruží o 6.00 a večerné voňanie o 21.00 hod.

Slávnostné otvorenie sa stane príležitosťou pre všetkých, ktorí túžia objaviť krásu slovenských ruží a zároveň oceniť úsilie a vášeň, ktorá sa skrýva za každou kvetinou v Rozáriu u Bohušov.

Expozícia ruží slovenských šľachtiteľov pri buste generála Štefánika. Foto: redakcia
Video: youtube.com/Ľubica Bohušová

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...