Foto: Požiar ich nezastavil, kysucký hotel opäť otvára svoje brány

Hotel Marlene Kvôli požiaru zavrel Hotel Marlene svoje brány. Pomoc dobrovoľníkov považujú za dar. Foto: David Markovič

OŠČADNICA – Po rozsiahlom požiari z 28. apríla bol hotel Marlene v Oščadnici zatvorený. Pre majiteľov išlo o mimoriadne nepríjemný zážitok. Rodina, známi aj zákazníci však poskytli pomocnú ruku a hotel mohol vďaka ich pomoci opäť otvoriť svoje dvere verejnosti.

O ničivom požiari z apríla tohto roku sme informovali v samostatnom článku. V hoteli Marlene v Oščadnici vypukol silný požiar, na mieste vtedy zasahovalo približne 60 hasičov z celého regiónu, vrátane dobrovoľníkov.

„Akurát v tom čase išiel okolo hotela kamarát, ktorý mi zavolal. Nemohol som tomu uveriť,“ povedal nám 22-ročný Viliam Kubla, ktorý je manažérom rodinného podniku. Správa o požiari ho mimoriadne zaskočila.

S Viliamom sme sa porozprávali o dni, keď takmer prišli o svoj hotel. „Doteraz nie je známe, čo bolo príčinou požiaru. Stále čakáme na správu od hasičov a predbežné vyčíslenie škôd,“ uviedol Viliam.

Na miestach, kde požiar vypukol, sú doteraz jeho pozostatky. Ostatné ubytovacie časti sú však úplne v poriadku. Foto: David Markovič
Nábytok museli z tejto časti hotela povyhadzovať. Išlo pritom o zrekonštruované izby. Foto: David Markovič

Požiar zasiahol celé jedno ubytovacie krídlo, v ktorom bolo sedem izieb. Väčšina z nich bola čerstvo zrekonštruovaná. Hoci plamene zachvátili nábytok aj steny, nikomu sa našťastie nič nestalo. „Pri požiari sa nikto nezranil. Bolo to v nedeľu večer, v tom čase je väčšinou prázdno, keďže ľudia ubytovaní na víkend majú v doobedných hodinách check-out,“ spresnil Viliam.

Ľudia neváhali a ponúkali pomoc

Žiadna z poškodených izieb nie je momentálne použiteľná, nábytok z nej museli povyhadzovať. Na vlastné oči sme videli spúšť, ktorú oheň spôsobil. Ruku k dielu pri vynášaní trosiek pridali známi aj dobrovoľníci. „Museli sme odčerpať vodu a zbaviť sa poškodeného nábytku. Vďaka pomoci dobrovoľníkov bolo všetko veľmi rýchle. Sami by sme na tom pracovali ešte doteraz.“

Viliam priznal, že majitelia hotela takúto vlnu solidarity a pomoci vôbec nečakali, považujú ju za dar a poctu. „Cítime veľkú vďačnosť. Prišla nám pomôcť napríklad aj pani, ktorá u nás mala svadbu,“ dodal.

Dnes je už hotel s usmievavým a ochotným personálom opäť pripravený pre hostí.

Hotel sa teší na ďalších návštevníkov. Video: David Markovič

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...