Koľko radosti v sebe ukrýva ručne vyrobený darček? Ocenia ho detskí onkologickí pacienti

KOŠICE - Začiatkom júna sa konala benefičná aktivita, ktorá spôsobila potešenie detským onkologickým pacientom - v rámci Benefičného háčkovania dostali malí pacienti háčkované pomôcky. Na čo vlastne slúžia tieto farebné a mäkké rukávniky?

háčkované grafity Šikovné ruky kreatívnych žien sa spojili pre dobrú vec. Foto: FB Detská fakultná nemocnica Košice.

Na Medzinárodný deň detí sa v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach rozozvučala radosť a vďaka z iniciatívy Svetielka pomoci n. o. – Pre deti z onkológie.

Predstavitelia tejto neziskovej organizácie odovzdali deťom na onkologickom oddelení 153 rukávnikov rôznych veľkostí a ďalšie darčeky. Tento krásny čin priniesol deťom nielen fyzickú úľavu, ale aj psychickú podporu v ich boji proti ťažkej chorobe.

Benefičné háčkovanie v Košiciach

Začiatkom mája sa v Kulturparku konalo podujatie Benefičné háčkovanie, kde sa stretli ženy so spoločnou láskou pre háčkovanie a štrikovanie, aby podporili dobrú vec. Tento pravidelný košický projekt, organizovaný v rámci iniciatívy Háčkované graffiti, je výsledkom spolupráce s neziskovou organizáciou Svetielko pomoci n. o. – Pre deti z onkológie.

Ženy buď doniesli svoje uháčkované diela z domu, alebo tvorili priamo na mieste. Výsledkom bolo 153 rukávnikov, ktoré putovali na detské onkologické oddelenie.

Prečo práve rukávniky?

„Rukávniky sú z mäkkej vlny, a keď si ich deti natiahnu na ruky, môžu sa ich dotýkať, hladkať sa. Môže to tlmiť bolesť a úzkosť, ktoré deti prežívajú pri liečbe chemoterapiou,“ prezradila Miroslava Hunčíková zo Svetielka pomoci n. o.

Podľa nej rukávniky poskytujú skvelý zdroj vizuálnej, hmatovej a zmyslovej stimulácie, čo môže čiastočne tlmiť bolesť, napätie, nervozitu, vnútorný nepokoj a stres u detí, ktoré sú v aktívnej onkologickej liečbe.

H. E. A. R. T. S. technika

H. E. A. R. T. S. je skratka pre techniku Hands-on, Empathy, Aroma, Relax, Texture and Sound (ruka, empatia, vôňa, relax, textúra a zvuk) a je terapeuticky ponúkaný ako HEARTS Process.

Ide o proces, ktorý čerpá zo škály prirodzených zručností a rôznych zmyslových skúseností a jeho cieľom je využiť ho vo všetkých druhoch klinických zariadení, ako aj v súkromnej praxi a domácej starostlivosti.

„H. E. A. R. T. S. vytvorila a vyvinula Ann Carterová a bol primárne určený tam, kde sú bežné masážne techniky nevhodné alebo veľmi ťažko vykonateľné,” priblížila pre Košický Štandard riaditeľka organizácie. Rukávniky sú teda malou, ale dôležitou súčasťou tejto techniky, ktorá pomáha uľaviť pacientom pomocou zmyslovej stimulácie od bolesti a pri relaxácii. 

Na Slovensku sa pripravuje seminár tejto techniky, ktorý povedie celosvetovo uznávaný psychológ a klinický aromaterapeut Holanďan Jonathan Benavides. Jeho prioritou je práve paliatívna a hospicová starostlivosť.

Budúcnosť plná nádeje

Deťom na onkologickom oddelení pomôže akékoľvek rozptýlenie, pretože čas tam plynie pomaly. Rukávniky, ktoré sú viac ako len praktický darček, prinášajú nádej a pohodlie nielen deťom, ale aj ich rodičom, ktorí s nimi strávia nepočetné dni počas liečby.

Svetielko pomoci n. o. plánuje rozdelenie ďalších viac ako 200 rukávnikov medzi organizácie, ktoré priamo podporujú detských onkologických pacientov, čím pokračujú v šírení lásky a podpory tam, kde je to najviac potrebné.

„Ďalšie rukávniky ešte máme a je ich viac ako 200, ak bude záujem, rozdelíme sa s organizáciami, ktoré priamo podporujú detských onkologických pacientov,” dodala na záver riaditeľka.

Vďaka týmto malým, ale významným gestám deti na onkologickom oddelení v Košiciach zažili výnimočný Medzinárodný deň detí plný radosti a nádeje.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac