Miss v americkom štáte Alabama váži 150 kilogramov

GPbK8jJasAAEkcs Foto: X

Miss krásy v americkom štáte Alabama pre rok 2024 váži 150 kilogramovVoči ľuďom, ktorí sa na sociálnych sieťach proti výsledku ohradzovali, sa už stihla táto morbídne obézna modelka vymedziť.

Podľa kritikov víťazky Sary Millikenovej je problematické najmä to, že organizátori súťaže a porota, ktorá rozhodovala o výsledkoch, normalizujú veľmi nebezpečný zdravotný stav, ktorý extrémne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a ďalších chorôb.

„Súťažiaca s nadváhou bola korunovaná za Miss Alabama a biologický muž za Miss Maryland USA. Tieto rozhodnutia vysielajú deťom nesprávny odkaz a prispievajú ku kultúre nezdravého života. Mali by sme naše deti učiť dôležitosti zdravia a starostlivosti o seba,“ napísal na sociálnej sieti jeden z odporcov.

Modelka reaguje

Millikenová využila túto príležitosť na to, aby upozornila na dôsledky kyberšikany a propagovala takzvanú “telesnú pozitivitu,” teda kladný pohľad na všetky telá bez ohľadu na “veľkosť”.

„Aj niečo, čo napíšete na displeji, môže mať trvalý vplyv na ľudí (…) môže to ľudí priviesť k veľmi temným činom voči sebe samým,“ vyhlásila formálne najkrajšia žena Alabamy.

„Plánujem prelomiť sklenené stropy v súťažiach krásy, aby som otvorila cestu pre iné ženy, ktoré chcú nasledovať svoje sny – bez ohľadu na ich tvar alebo veľkosť,“ uviedla na margo svojho triumfu.

Podľa usporiadateľov je možné súťaže krásy všeobecne kritizovať za ich uctievanie povrchnej dokonalosti a idealizáciu ľudského tela. Stereotypy ženskej krásy tak najskôr chceli svojou voľbou nabúrať, no podľa odborníkov nerozumne zašli až do opačného extrému.

Dobročinná aktivistka

Sara pochádza z mesta Atmore v štáte Alabama. Predtým, ako získala titul na Memorial Day 2024, sa na súťaži zúčastnila dvakrát. Je tiež moderátorkou podcastu Girls Gotta Glow, držiteľkou ocenenia President’s Service Award a obhajkyňou duševného zdravia.

Millikenová navyše založila organizáciu The Buddy System, ktorá sa od roku 2020 zasadzuje za seniorov a povzbudzuje ľudí, aby preklenuli generačnú priepasť a vytvárali priateľstvá bez ohľadu na vek.


Ďalšie články
Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Vládna strana Smer sa ohradila voči rozhodnutiu českej polície, ktorá odmietla stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na premiéra Roberta Fica. Smer hovorí o politizácii českej polície a je zvedavý, ako na policajné uznesenie zareaguje české štátne zastupiteľstvo. Šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar zo Smeru v...