Najvyšší čínsky vodopád ako fejk? Turista ukázal, že ho napája umelé potrubie

V čínskom horskom parku Yuntai sa dostal slávny vodopád do centra pozornosti viac než zvyčajne, keď video nakrútené turistom ukázalo, že voda je do tohto majestátneho „prírodného" úkazu dodávaná cez umelé potrubie.

vodopad Vodopád Yuntai. Foto: X

Kuriózna atrakcia sa nachádza v čínskom horskom parku Yuntai, je známa svojou výškou 314 metrov a označovaná za miesto, kde tečie „Mliečna dráha“. Podľa BBC je považovaný za najvyšší neprerušovaný vodopád v Číne.

Video nakrútené turistom, na ktorom je vidieť potrubie vypúšťajúce vodu do vodopádu, vyvolalo na sociálnych sieťach v Číne rozruch, informuje americká televízna stanica CNN.

Niektorí ľudia boli týmto odhalením šokovaní, iní zas na sociálnych sieťach vyjadrili pre konanie parku pochopenie. Používatelia napríklad skonštatovali, že hlavným dôvodom návštevy je estetický zážitok, nie zisťovanie pravosti vodného zdroja.

„Turisti tam nechodia, aby videli vodný zdroj. Nemyslím si, že to možno považovať za klamanie verejnosti,“ napísal jeden z používateľov na sociálnej sieti Weibo. „Ste tam preto, aby ste videli páva, ako rozprestiera chvost, a nie aby ste sa pozerali na jeho zadok,“ dodal ďalší.

Park, ktorý má najvyššie hodnotenie cestovného ruchu AAAAA udelené čínskym ministerstvom kultúry a cestovného ruchu, reagoval vyhlásením, že vzhľadom na sezónne zmeny a obdobia sucha sa musia uchýliť k umelému dopĺňaniu vody, aby zabezpečili, že vodopád bude pre verejnosť vyzerať čo najlepšie.

Predstavitelia parku pre čínsku televíziu uviedli, že voda, ktorú používali na čerpanie vody, pochádza z prameňa, a dodali, že nepoškodí prirodzené prostredie.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac