Rozdelená krajina, mladí voliči AfD a kolaps Scholza. Tri fenomény eurovolieb v Nemecku

17.05.2024 beschmiertes Wahlplakat Deutschland/ Sachsen Anhalt/ Altmark/ Altmarkkreis Salzwedel/ Stadt Kltze/ Poppauer Strasse/ Wahlplakat der SPD zur Europawahl/ abgebildet sind Spitzenkandidatin Katarina Barley und Bundeskanzler Olaf Scholz/ Plakat wurd Predvolebný plagát SPD posprejovaný nápisom AfD pre Nemcov, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Víkendové voľby do Európskeho parlamentu priniesli nielen suché dáta, ale aj javy, ktoré si zaslúžia bližšiu pozornosť. Platí to aj pri kľúčových krajinách, ako je napríklad Nemecko.

Európske voľby sa stali v niektorých západných štátoch spúšťačom politického zemetrasenia. Do najväčšej pozornosti sa v tomto ohľade dostalo Francúzsko a Belgicko, kde úspech pronárodných síl dokonca vyústil do pádu vlády.

Malý kolaps súčasných mocenských štruktúr však v istom zmysle zažíva aj Nemecko, krajina, ktorá do Európskeho parlamentu vysiela vôbec najviac zástupcov, a to až 96.

Štandard sa výsledkom v najľudnatejšej krajine a najsilnejšej ekonomike starého kontinentu venoval v samostatnom článku. Na tomto mieste prinášame výpočet troch pozoruhodných fenoménov, ktoré povolebné dáta v Nemecku ukazujú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami