Huntera Bidena uznali vinného z nelegálnej držby zbrane. Výška trestu zostáva nejasná

Súdna porota v americkom štáte Delaware uznala syna úradujúceho amerického prezidenta Huntera Bidena vinným vo všetkých troch bodoch obžaloby, ktorej čelil na federálnej úrovni pre nelegálnu držbu zbrane.

Hunter Biden Melissa Cohenová Bidenová

Potomok Joea Bidena si v roku 2018 zaobstaral revolver Colt Cobra napriek svojej závislosti na alkohole a kokaíne, ktorú zatajil pri vypĺňaní potrebného formulára. Zbraň mal následne v držbe po dobu jedenástich dní.

Porota pristúpila k verdiktu po týždňovom procese a následnom radení, ktoré trvalo tri hodiny. Na utorkovom konaní sa okrem obvineného zúčastnila aj jeho manželka Melissa Cohen Bidenová a prvá dáma Spojených štátov amerických Jill Bidenová.

Dva z bodov obžaloby sa týkali uvedenia nepravdivých údajov, jeden priamo nelegálnej držby zbrane. Synovi amerického prezidenta preto hrozí trest odňatia slobody až 25 rokov, ktorého uplatnenie je však málo pravdepodobné.

Podľa niektorých médií nie je jasné, či sa sudkyňa rozhodne Bidena poslať za mreže. Rozhodnutie by v tomto prípade mohlo prísť do 120 dní od rozsudku, teda ešte pred prezidentskými voľbami v USA.

K rozsudku sa vyjadril aj Joe Biden, pričom uviedol, že je hrdý na svojho syna, pretože zvládol prekonať závislosť. „Ako som tiež povedal minulý týždeň, akceptujem výsledok tohto prípadu a budem naďalej rešpektovať súdny proces, keďže Hunter zvažuje odvolanie,“ uviedol prezident.

Úradujúci šéf Bieleho domu a otec odsúdeného Joe Biden sa pred časom vyjadril, že svojho syna v prípade odsudzujúceho verdiktu neomilostí. Hunter medzitým avizoval možné odvolanie, definitívne rozhodnutie však neučinil.

(tasr, min)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac