Rusko na fronte čoraz častejšie využíva motocykle na útok či prevoz munície

Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti. Zdroj: Profimedia Ruskí vojaci. Zdroj: Profimedia.sk

Motocykle umožňujú rýchlu mobilizáciu, Rusi ich teda využívajú nielen na útoky proti ukrajinským pozíciám, ale aj na logistické účely ako doprava munície, jedla, pitia či evakuáciu zranených. Napriek tomu, že mnohé z pokusov o motocyklové nájazdy sa končia neúspechom, zdá sa, že dopyt po ľahkých dopravných prostriedkoch medzi ruskými vojakmi neklesá.

Taktika využívania motocyklov na bojisku nie je v modernom vojenskom konflikte bežná, pretože takýto prístup je často vnímaný ako zastaraný a nebezpečný. Napriek tomu sa Rusko snaží využívať motocykle na rýchle a náhle útoky, ktoré by potenciálne mohli prekvapiť nepriateľa a zmeniť dynamiku boja.

Motocykle na fronte nie sú ruským vynálezom. „Nepriateľ začal používať kazetovú muníciu a pred útokom sa presúva na motocykloch (ako v roku 1941),“ napísal už vlani v auguste ruský kanál Archangel specnaza Z.

Ešte predtým, v rokoch 2014 a 2015, používali motocykle na fronte separatisti podporovaní Ruskom v Donbase. Ruské aj ukrajinské médiá často prirovnávali protivníkov jazdiacich na motocykloch k nemeckým jednotkám v roku 1941, pričom sa im vysmievali.

Pripomeňme, že využitie ľahkých vozidiel, ako sú motocykle, sa spája s vysokým rizikom, pretože vojaci na nich sú ľahko zraniteľní a môže ich zasiahnuť nepriateľská paľba.

Na druhej strane, motocyklové jednotky môžu poskytovať určité taktické výhody, ako je schopnosť rýchlo sa presúvať po ťažkom teréne a vykonávať rýchle prieskumné misie alebo zásobovanie.

(telegram, x, echo24, mm)


Ďalšie články
Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Cez víkend priniesli viaceré slovenské médiá správu o španielskych rehoľníčkach, ktoré boli údajne pre spory o majetky s Vatikánom exkomunikované. V skutočnosti je to však celé trochu komplikovanejšie. Prípad, ktorý sa odohráva v Španielsku, však skutočne vyzerá bizarne. Jeho jadrom je konflikt klarisiek z kláštora v meste Belorado s arcidiecézou Burgos, na čele...