Julian Assange je voľný

profimedia-0884723906 Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. Foto: Yuichi YAMAZAKI / AFP / AFP / Profimedia

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange je voľný, trest si už odpykal. V stredu o tom rozhodol americký súd v rámci dohody, ktorú Assange uzatvoril s americkou justíciou.

 Assange sa v rámci dohody priznal k sprisahaniu s cieľom nezákonne získať a distribuovať tajné dokumenty. Americký súd mu za tento skutok uložil trest odňatia slobody v trvaní viac než päť rokov.

Dĺžka uloženého trestu zodpovedá času, ktorý strávil za mrežami v Spojenom kráľovstve. Tento čas sa počíta ako už odpykaný, zakladateľ servera WikiLeaks preto zo súdu už nepoputuje do väzenia, ale na slobodu. Očakáva sa, že zamieri do domovskej Austrálie.

„Vítame tento vývoj udalostí, zároveň však chápeme, že ide o citlivý proces a treba ho rešpektovať,“ vyhlásil v austrálskej metropole Canberra premiér Austrálie Anthony Albanese.

Spojené štáty zakázali Julianovi Assangeovi vstup na svoje územie bez toho, aby mu bolo predtým udelené povolenie.

Rozsudok súdu znamená ukončenie prípadu, ktorý sa vliekol 14 rokov. Washington obvinil Assangea z krádeže a zverejnenia materiálov popisujúcich vojenské operácie v Iraku a Afganistane. Podľa USA tak ohrozil americké zdroje spravodajských služieb.

(tasr, ap, afp, reuters)


Ďalšie články