Francúzska polícia zadržala vodcu protestov za nezávislosť

Francúzska polícia v stredu zadržala v Novej Kaledónii osem ľudí vrátane Christiana Teina, lídra organizácie Koordinačná bunka pre terénne akcie (CCAT), ktoré minulý mesiac zorganizovalo sériu nepokojov, uviedla prokuratúra.

Šéf CCAT bol podľa hlavného prokurátora v Nouméi Yvea Dupasa zadržaný za trestné činy „organizovaného zločinu“, na základe ktorých môže byť zadržiavaný na 96 hodín. Počas protestov, ktoré vypukli v máji, zomrelo deväť ľudí vrátane dvoch príslušníkov polície.

Demonštranti v uliciach protestovali proti reforme volebného systému, podľa ktorej by sa volebné právo v krajine rozšírilo aj na francúzskych občanov žijúcich na tomto tichomorskom ostrove viac než desať rokov.

Domorodí Kanakovia majú obavy, že reforma by oslabila ich hlasovacie právo a sťažila prijatie akéhokoľvek budúceho referenda o nezávislosti. Francúzsko však tvrdí, že opatrenie je potrebné na zlepšenie demokracie.

(afp, reuters, tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok