Starú športovú halu so slávnou minulosťou kúpil sponzor boxu. Aké s ňou má plány?

športová hala Podhaj Bude sa v starej športovej hale na Podháji v Martine hrať naďalej hádzaná? Foto: MHáK/ Ivan Kapusta

MARTIN – Možnosti na halové športy v meste sú po otvorení novej multifunkčnej haly v areáli Základnej školy Alexandra Dubčeka podstatne lepšie. Nevyriešia však všetko. Pomôže športovcom niekdajšie dejisko Festivalu politickej piesne?

Z hľadiska športového vývoja a vyžitia je nová hala veľkým prínosom pre deti a mládež, ale jej rozmery nie sú dostatočné na to, aby mohla byť reprezentatívnym športovým stánkom. Parametre výzvy umožnili postaviť len takúto halu v školskom areáli. Nie väčšiu.

A tak najväčšou športovou halou v Martine zostáva vyše 50-ročná na Podháji, v ktorej sa kedysi odohrávali prestížne hádzanárske zápasy medzinárodného významu a za socializmu hostila Festival politickej piesne.

Hala nedávno zmenila majiteľa, ale mesto, ktoré dostalo ponuku na jej kúpu za 600-tisíc eur, sa ním nestalo. Mestské zastupiteľstvo si totiž stanovilo ďalšie požiadavky, ktoré vlastník – bývalý džudista, podnikateľ a politik Zdenko Kozák – neakceptoval.

„Keby to kúpilo mesto, mal by som menej starostí. Pokiaľ viem, boli aj iní záujemcovia, ktorí to brali ako developing, čo som ako Martinčan so vzťahom ku kultúre a športu nemohol pripustiť. Preto som sa rozhodol ísť do toho. Je to výzva,“ povedal pre Žilinský Štandard 54-ročný nový majiteľ budovy Rastislav Novotný.

„S bývalým majiteľom sme sa dohodli, že kúpnu cenu nebudeme zverejňovať. Momentálne sme vo fáze preberania samotnej haly a posudzovania postupnosti opráv. Nejaký čas ešte potrvá, kým sa začne s rekonštrukčnými prácami v interiéri a exteriéri,“ dodal hudobník a štatutár boxerského klubu v Martine Novotný.

Majstrovstvá Slovenska, hudobný festival, výstavy

Nový majiteľ zatiaľ presne nevie, koľko bude potrebné investovať do opráv a modernizácie, ale cieľom je zvýšiť komfort pre divákov a predĺžiť životnosť haly aspoň o 20 rokov. Predpokladaná suma investícií sa v najbližších piatich rokoch rádovo pohybuje vo výške okolo 400 až 500-tisíc eur.

Chce v nej organizovať koncerty, programy pre deti či tréningy, a samozrejme aj športové podujatia. Dokonca aj tie na úrovni majstrovstiev Slovenska. Želá si, aby sa v jeho hale uskutočnil napríklad slovenský šampionát v boxe, na ktorý by pozvali všetky legendy martinského boxu.

V týchto priestoroch si vie predstaviť aj martinskú výstavu umenia či kníh, oldies disco alebo hudobný festival. „Ak sa nedohodneme so športovcami na výške nájmu, tak mám aj iné možnosti, ale chcem sa stretnúť so všetkými šéfmi martinských športových klubov a ponúknuť im, za akých podmienok budú môcť halu využívať,“ vyhlásil Novotný.

Na rozvoji športu v meste mu veľmi záleží. „No treba si uvedomiť, že nemôžem na tom finančne prerábať. Som jedným zo sponzorov boxu, bohužiaľ, z finančných dôvodov nemôžem sponzorovať aj ostatné športy,“ pripomenul.

Obavy mestského klubu

Mestský hádzanársky klub (MHáK) využíva starú halu na tréningy a zápasy. Jeden z jej činovníkov Ladislav Biró st. si želá, aby tu mohli zostať, lebo inú možnosť v Martine nemajú. Otázne je, aká bude výška nájmu.

„Chceme sa dohodnúť, aby sme tu mohli naďalej pokračovať v športovej činnosti. Verím, že sa to podarí, lebo muži a dorast môžu hrať len v tejto starej hale. Mrzí ma, že ako mestský klub sme v novej multifunkčnej hale dostali k dispozícii len štyri hodiny týždenne, čo je pre naše mladšie kategórie veľmi málo,“ vysvetlil.

„Chápem, že novú halu chcú využívať viaceré športy, ale hádzaná potrebuje väčší rozmer ihriska ako volejbal, basketbal či florbal,“ dodal bývalý martinský brankár, sedemdesiatnik Biró st., ktorý stále pomáha MHáK aj ako tréner.

Ak bude hádzanársky klub platiť vyšší nájom, čo je dosť pravdepodobné, potom bude musieť na to zohnať viac financií od partnerov, alebo žiadať o štedrejšiu mestskú dotáciu. Mesto v rámci svojej dotačnej politiky podporuje športové kluby a investuje dosť financií do rozvoja športovej infraštruktúry, ktorá sa nielen rozširuje, ale aj skvalitňuje.

Športové možnosti v meste

Pri Spojenej škole je atletický 400-metrový osemdráhový tartanový ovál, kde aktuálne budujú v cieľovej rovinke krytú tribúnu pre 500 divákov, plus zázemie.

Ambíciou mesta je tento atletický štadión postupne dobudovať tak, aby sa tu mohli konať nielen majstrovstvá Slovenska dospelých, ale aj medzinárodné preteky. Podmienky sa zlepšili tiež hokejistom, ktorí majú okrem zimného štadióna na Podháji k dispozícii aj susednú tréningovú halu s celoročnou prevádzkou.

U Martinčanov je obľúbený Šport park Pltníky, kde majú svoj domov futbalisti mestského klubu MFK Fomat, ktorí využívajú ihrisko s umelým povrchom. V areáli je aj korčuliarska dráha, skate park a pumptracková dráha.

Tento športový park má potenciál na ďalší rozvoj, ale plány na výstavbu futbalového štadióna s prírodným trávnikom a veľkej športovej haly za zhruba päť miliónov eur v tomto priestore zatiaľ zostali v teoretickej rovine.

Exteriér starej športovej haly na Podháji. Foto: Ľubomír Chochula
Budú martinskí hádzanári (modré dresy) naďalej doma v starej hale? Foto: MHák Martin
Nová multifunkčná hala v Martine v areáli základnej školy. Foto: Ľubomír Chochula
Športové možnosti sa v Martine zlepšujú, na atletickom štadióne stavajú krytú tribúnu. Foto: Ľubomír Chochula

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...