Vrah z pražskej fakulty sa podľa znalkyne uvaril sám v sebe. Políciu zmiatol zmenou výzoru

skynews-david-kozak_6401683 David. K. Foto: Policie ČR

Česká polícia nemala pred zásahom na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) vlani v decembri informáciu o tom, že strelec chce vraždiť. Českým poslancom to na bezpečnostnom výbore vo štvrtok povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Polície ČR hlavného mesta Prahy Petr Matějček.

Matějček tak vyvrátil informácie, ktoré sa objavili v niektorých českých médiách. Zároveň však potvrdil, že vrah sa pri budove tesne minul s policajnou hliadkou.

Matějček opisoval minútu po minúte postup polície od nahlásenia SMS správy so samovražednými sklonmi páchateľovou kamarátkou až po oznámenie streľby na škole.

To, že osoba môže byť nebezpečná, zisťovali podľa jeho slov až postupne. Vrah do budovy vošiel o 13:24, policajti tam prišli minútu po ňom. Prvá streľba nastala podľa Matějčeka o 14:57. Dovtedy sa páchateľ v budove skrýval.

Policajti ho hľadali na základe fotky. Ako však podotkol policajný riaditeľ, nakoniec vyzeral úplne inak a výzor si zmenil pravdepodobne zámerne, aby ho nedokázali identifikovať. Hliadka potom zo sídla fakulty odišla a išla ho hľadať do inej budovy, kde mal mať prednášku.

„Nikto nevedel, že páchateľ je už vnútri. Snažili sme sa to zistiť, ale vtedy to naozaj nikto nevedel. Páchateľ bol na takom mieste, že aj keby čokoľvek prebiehalo, on videl a počul akýkoľvek hluk… Aj pre nás je to veľmi frustrujúce, mali sme ho na dosah,“ povedal emotívne Matějček.

Zdôraznil však, že ich zásah by nebol taký rýchly, ak by po ňom nepátrali v blízkom okolí. Polícia si chce podľa neho vziať z prípadu ponaučenie. „To, čo sa stalo, je pre nás veľké ponaučenie. Je mi to veľmi ľúto,“ dodal.

Zlepšenie v piatich oblastiach

Policajný prezident Martin Vondrášek hneď v úvode výboru povedal, že Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) odporučila polícii zlepšenie v piatich oblastiach.

Ide o zisťovanie a zdieľanie informácií, druhou sú zmeny vyplývajúce zo zbraňovej novely, tretia problematika lokalizácie mobilných telefónov, štvrtá komunikácia s ďalšími subjektmi a piatou oblasťou je samotný zásah polície proti strelcovi.

GIBS, ktorá posledného pol roka vyšetrovala postupy polície, v konkrétnom postupe pri zásahu podľa Vondráška nezistila nedostatky. Odporučila ale polícii zintenzívniť výcvik.

Do snemovne prišli osobne aj niektorí z rodičov zavraždených študentov. Rokovanie prebieha za účasti ministra vnútra Víta Rakúšana a špičiek polície.

Uvaril sa vraj sám v sebe

Podľa dozorujúcej štátnej zástupkyne Jany Murínovej sa stále nepotvrdilo, či bol telegramový účet strelca pravý. Pôvodne chcela polícia viesť preverovanie až do polovice septembra, to však štátna zástupkyňa odmietla.

Prehovorila aj k psychickému profilu strelca. „Páchateľ netrpel závažnou psychickou poruchou,“ povedala v stredu v snemovni s odkazom na posudok psychiatra štátnej zástupkyne. „Netrpel mániou ani depresiou. Trpel zmiešanou poruchou osobnosti, ktorá ale neovplyvňuje ovládacie a rozpoznávacie schopnosti páchateľa,“ dodala.

David K. sa podľa nej cítil odstrčený a neužitočný, stretával sa s pocitmi krivdy sprevádzanými zášťou a nenávisťou a spáchané činy pre neho mali byť zadosťučinením. „Plán na streľbu mal podľa znalkyne jasné kontúry už od novembra 2023. Uvaril sa sám v sebe. (…) Rok predtým ukončil návštevy u psychológa,“ uviedla štátna zástupkyňa.

Prípad vrážd policajti uzavreli, presnejšie odložili, až minulý týždeň, teda pol roka od streľby. Po rokovaní bezpečnostného výboru snemovne ohlásil policajný prezident Vondrášek aj samostatnú tlačovú konferenciu polície.

Čo sa stalo

Tragická streľba na pražskej filozofickej fakulte sa odohrala vlani 21. decembra. Dvadsaťštyriročný študent David K. vtedy zabil 14 ľudí z radov študentov i pedagógov, následne aj seba a zranil viac ako dve desiatky ďalších.

Po hroznom čine vyšlo najavo, že rovnaký páchateľ mal na svedomí aj dvojnásobnú vraždu v pražskom Klánovickom lese v polovici decembra aj vraždu otca, ktorý bol nájdený mŕtvy v ich dome v Hostouni neďaleko Prahy.

(tasr/tod)


Ďalšie články