7 dní v kocke: Z Danka sa stáva vecné bremeno strany

Rudolf Huliak Andrej Danko TomᚠTaraba Andrej Danko. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o tom, ako Andrej Danko stojí na kábloch Hlasu (a Erika Tomáša); o ukončení týrania Juliana Assangea; o politických obchodoch v Bruseli, na ktorých sa chystá zarobiť aj Smer a o komickom českom príklade, ako hlúpo by mohlo vyzerať „ministerstvo pravdy“.

1. Danko dvihol prst

Debakel SNS v eurovoľbách mierne rozkýval – ako sa dalo čakať – aj Ficovu koalíciu. Danko svoj boj o záchranu, teda o stoličku predsedu parlamentu, posunul o poschodie vyššie. Už tu nemáme len dotieravé návrhy na rošády, ale zdvihnutý prst.

SNS stojí na kábloch Hlasu. Konkrétne: blokuje plány ministra Erika Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy. Vláda sa zasekla pri plnení svojho programu.

Danko tvrdí, že je za tým len snaha SNS spojiť túto tému so zvýšením minimálnych dôchodkov. Skutočným motívom je však niečo iné – tlak na prepísanie koaličnej dohody. Danko to v náznakoch priznal v TA3. Po odchode Pellegriniho z Hlasu a koalície žiada nové politické dohody. Danko chce silnejšie postavenie SNS na koaličnej rade. A k tomu funkciu predsedu parlamentu po Pellegrinim…

Inými slovami, koaličnú dohodu treba od základov prepísať, odkazuje SNS.

Vyskakovanie Andreja Danka je učebnicovým príkladom politického paradoxu. Čím slabšia je SNS, tým viac žiada. V nádeji, že s novou funkciou pre lídra strany začne rásť späť k piatim percentám. Požiadavky SNS však pôsobia neschodne práve preto, že je slabá a s mizernými kartami.

Výsledkom je nervozita a pretlak v hlave predsedu SNS. Z pohľadu Danka už nejde o politický rozmar, ale o holé prežitie. Ak sa nepresadí a SNS bude ďalej padať, potom by mal Danko – celkom zákonite – skončiť aj ako predseda strany.

Fico si zrejme uvedomuje, že problém Danka je existenčný. Čiže fatálny. Premiér navonok deklaruje, že v spore s neprimerane silným Hlasom stojí na strane SNS. A podporuje „mocenskú rovnováhu“.

Jadrom úrazu je však to, že Dankov problém nemá riešenie. Aspoň nie také, ako si ho nakreslil šéf SNS.

Ani v prípade, že by si Danko vydupal funkciu šéfa Národnej rady, sa veľmi nedá rátať s tým, že SNS zrazu porastie. Nemá na to voľný priestor. Z jednej strany na ňu tlačí Republika. Z druhej Smer.

Navyše, Danko stále nemá vyriešený koreň problému. SNS vo voľbách 2023 zachránila len široká dohoda so silnejšími hráčmi ako je Danko – s Tarabom, Šimkovičovou, Huliakom… Vytvorili volebnú úniu. Spolu sa dokázali veľmi tesne pretlačiť nad päť percent.

Volebná únia sa však nikdy nepreklopila do politickej. Taraba, Kuffovci, Šimkovičová, Kotlár nie sú tváre SNS, ale externisti. Danko ich do strany nepustil. Z obavy, že by ho vytlačili nabok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami