Juhokórejské ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca

Juhokórejské ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti novej obrannej dohode Ruska a KĽDR. Tú vodcovia oboch krajín podpísali v stredu a zaväzuje ich k vzájomnej obrannej pomoci v prípade napadnutia.

Soul na to už vo štvrtok reagoval s tým, že zváži poskytovanie zbraní Ukrajine na pomoc v boji proti ruskej agresii. Námestník ministra zahraničia Kim Hong-kjun ruskému veľvyslancovi Georgijovi Zinovievovi povedal, že protestujú proti dohode a vyzývajú Moskvu, aby okamžite zastavila jej údajnú vojenskú spoluprácu s Pchjongjangom.

Zdôraznil pritom, že akákoľvek spolupráca, ktorá priamo alebo nepriamo pomáha Severnej Kórei posilniť jej vojenské kapacity, porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a predstavuje hrozbu pre juhokórejskú bezpečnosť. Tiež varoval, že to môže mať dôsledky pre juhokórejsko-ruské vzťahy.

Zinoviev podľa vyhlásenia ruského veľvyslanectva na sociálnej sieti X povedal juhokórejským predstaviteľom, že akékoľvek pokusy o vyhrážanie sa alebo vydieranie Ruska sú neprijateľné. Dohoda Moskvy s Pchjongjangom sa podľa neho nezameriava na tretie krajiny. Podľa juhokórejského ministerstva zahraničia Zinoviev sľúbil, že obavy Soulu bude tlmočiť jeho nadriadeným v Moskve.

(sita, ap)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok