Paríž informoval o takmer 200 prípadoch cholery na francúzskom ostrove

Paríž informoval o takmer 200 prípadoch cholery na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne.

Vibrio Cholerae Bacteria Baktéria Vibrio cholerae, ktorá kontaminuje vodu a spôsobuje ochorenie známe ako cholera. Foto: Harvard Medical School

Dovedna ide o 193 prípadov, pričom 172 ľudí sa nakazilo na mieste a 21 prípadov bolo u ľudí nakazených v zahraničí – na susednom súostroví Komory a v krajinách afrického kontinentu.

Na Mayotte, kde žije približne 320-tisíc ľudí, zaznamenali úrady prvé prípady cholery koncom apríla. Od začiatku epidémie tam zomreli dvaja ľudia, z toho jedno trojročné dievča. Francúzske orgány boli kritizované za to, že nezabezpečili prístup k pitnej vode, aby zabránili epidémii cholery na svojom zámorskom území.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas štvrtkového samitu o výrobe vakcín v Afrike vyzval, aby cholera „zostala minulosťou“. V mnohých častiach Afriky nedávno vypukli smrteľné epidémie cholery, čo poukázalo na nedostatok miestnej produkcie vakcín.

Cholera je infekčné ochorenie, ktoré zvyčajne spôsobuje silnú hnačku, zvracanie a svalové kŕče. Ľahko sa šíri v nehygienických podmienkach.

(tasr, afp)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok