Paríž informoval o takmer 200 prípadoch cholery na francúzskom ostrove

Paríž informoval o takmer 200 prípadoch cholery na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne.

Vibrio Cholerae Bacteria Baktéria Vibrio cholerae, ktorá kontaminuje vodu a spôsobuje ochorenie známe ako cholera. Foto: Harvard Medical School

Dovedna ide o 193 prípadov, pričom 172 ľudí sa nakazilo na mieste a 21 prípadov bolo u ľudí nakazených v zahraničí – na susednom súostroví Komory a v krajinách afrického kontinentu.

Na Mayotte, kde žije približne 320-tisíc ľudí, zaznamenali úrady prvé prípady cholery koncom apríla. Od začiatku epidémie tam zomreli dvaja ľudia, z toho jedno trojročné dievča. Francúzske orgány boli kritizované za to, že nezabezpečili prístup k pitnej vode, aby zabránili epidémii cholery na svojom zámorskom území.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas štvrtkového samitu o výrobe vakcín v Afrike vyzval, aby cholera „zostala minulosťou“. V mnohých častiach Afriky nedávno vypukli smrteľné epidémie cholery, čo poukázalo na nedostatok miestnej produkcie vakcín.

Cholera je infekčné ochorenie, ktoré zvyčajne spôsobuje silnú hnačku, zvracanie a svalové kŕče. Ľahko sa šíri v nehygienických podmienkach.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok