Rusko masívne zaútočilo na energetické zariadenia na juhu a západe Ukrajiny

Russia_Ukraine_War_Scorched_Earth431657052158 (1) Na snímke z videa mesto Vovčansk počas bombardovania ruskou armádou. Ilustračná foto: TASR / AP

Rusko v noci na sobotu uskutočnilo masívny útok na zariadenia kritickej energetickej infraštruktúry v oblastiach na západe a juhu Ukrajiny. Informovalo o tom ministerstvo pre energetiku v Kyjeve.

Podľa rezortu bolo počas útokov poškodené vybavenie v zariadeniach ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho v Záporožskej a Ľvovskej oblasti. Správy o prípadných obetiach na životoch neboli bezprostredne známe.

Ukrajinský rezort energetiky informoval o dvoch zranených zamestnancoch energetických zariadení, ktorí boli hospitalizovaní v Záporožskej oblasti. Správy o prípadných obetiach na životoch neboli bezprostredne známe.

Ukrajinské letectvo podľa agentúry Reuters v sobotu ráno uviedlo, že nad svojím územím zostrelilo 12 Ruskom odpálených rakiet a 13 dronov. Ukrajina doteraz v dôsledku ruských útokov prišla približne o polovicu svojej kapacity na výrobu elektrickej energie.

Obyvatelia zažívajú aj každodenné výpadky elektriny a teda i vody, pričom existujú obavy, že počas zimy sa situácia ešte zhorší.

V celej krajine sú časté výpadky prúdu

Rusko na jar a začiatkom leta obnovilo svoju kampaň útokov na ukrajinské energetické ciele, čo spôsobilo časté výpadky prúdu v celej krajine. Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno povedal, že Moskva zničila polovicu kapacity jeho krajiny na výrobu elektriny, odkedy koncom marca začala biť do svojich energetických zariadení.

Sobotňajší útok je už druhý tento týždeň zameraný na energetickú infraštruktúru. Ukrajinské úrady vo štvrtok informovali, že pri veľkom nočnom útoku bolo zranených sedem zamestnancov a energetická infraštruktúra vrátane elektrárne bola poškodená. Krajina nakupuje energiu z Európskej únie, na vyrovnanie deficitu to však nestačí.

„Naliehavo potrebujeme zavrieť oblohu, inak bude Ukrajina túto zimu čeliť vážnej kríze,“ povedal Maxim Timčenko, generálny riaditeľ DTEK, jednej z najväčších ukrajinských súkromných energetických spoločností. „Moja prosba spojencom je, aby nám pomohli brániť náš energetický systém a včas ho obnoviť.“

Zelenskyj opakovane vyzýval ukrajinských spojencov, aby poslali viac systémov protivzdušnej obrany. Konkrétne si od USA vyžiadal sedem sofistikovaných systémov protivzdušnej obrany s názvom Patriots.
Ivan Fedorov, guvernér Záporoží, zopakoval správu pána Zelenského v sobotu ráno v správe zaslanej do Telegramu.

„Môžeme s istotou povedať: nepriateľ sa nezastaví. Ukrajina potrebuje systémy protivzdušnej obrany.“ povedal.

Hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby vo štvrtok uviedol, že Washington zaradí Ukrajinu na prvé miesto v poradí na dodávky Patriot, pred ostatné krajiny, ktoré si ich objednali.

(tasr, bbc)


Ďalšie články