Na urgentnom príjme Kramárov vyčíňal muž. Sestru udieral do tváre, zranil aj pacienta

448917711_984736453656666_7941721148322162224_n Urgentný príjem na Kramároch. Foto: Facebook/UNB

Pacient fyzicky útočil v sobotu (22. 6.) podvečer na centrálnom príjme v nemocnici na bratislavských Kramároch. Rodina útočníka sa dokonca telefonicky vyhráža fyzickou likvidáciou personálu v nemocnici.

Muž (44 rokov) v nemocnici napadol iného pacienta čakajúceho na vyšetrenie a následne sestru a ďalšieho zdravotníka.

„Tento pacient približne po 15 minútach po prevoze, najskôr napadol pacienta čakajúceho na vyšetrenie, ktorému prišla na pomoc sestra z ambulancie. Agresívny pacient v útokoch pokračoval a fyzicky zaútočil na sestru, ktorú udieral do tváre a následne ju sotil na zem. Náš ďalší zdravotník sa snažil agresívneho pacienta spacifikovať, ten mu pritom spôsobil vážne poranenie pravej ruky,“ opísala Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) na sociálnej sieti.

Obaja zdravotníci utrpeli ľahšie až stredné poranenia tváre a horných končatín. Pre zranenia ruky, ktoré napadnutý zdravotník utrpel, bude práceneschopný.

Rodina útočníka sa vyhráža personálu

Privolaná polícia agresívneho pacienta umiestnila do cely predbežného zadržania. V krátkej dobe bude podľa UNB na neho podané trestné oznámenie.

„Pre mňa osobne je zarážajúce, ako často prichádza k takýmto agresívnym útokom na zdravotníkov. Už to nie je iba o vytrhnutých stoličkách v čakárni, dokopaných dverách na ambulancii alebo poškodených nemocničných posteliach, čo je samozrejme tiež veľký problém. Hnev a agresia niektorých osôb sa obrátila na nevinných ľudí, v tomto prípade na lekárov, sestry, sanitárov a ostatných zdravotníkov, ktorí si iba robia svoju prácu – zachraňujú životy a liečia chorých,“ povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Hovorkyňa UNB Eva Kliská ozrejmila, že rodina útočníka sa telefonicky vyhráža fyzickou likvidáciou personálu v nemocnici na Kramároch. „Kontaktovali sme už políciu a rovnako sme posilnili služby SBS práve na pracovisku centrálneho prijímacieho oddelenia,“ uviedla.

Podľa slov hovorkyne bratislavskej krajskej polície Jany Šimunkovej bolo zadržaním podozrivého muža začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví.

UNB avizovala, že okrem bezpečnostnej služby plánuje zavádzať aj ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť zdravotníkov a eliminujú útoky.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v reakcii uviedol, že násilie a agresivita proti zdravotníkom nesmú mať svoje miesto a spoločnosť ich musí dôrazne odmietnuť. Avizoval, že na ataky proti zdravotníkom budú orgány ochrany práva dôrazne reagovať.

Prednedávnom napadli lekára v Rimavskej Sobote

Incident z Bratislavy nie je ojedinelým úkazom. Dňa 2. júna v areáli nemocnice v Rimavskej Sobote napadla skupina osôb primára interného oddelenia.

Lekára v službe atakovali verbálne i fyzicky príbuzní hospitalizovaného pacienta, keď prechádzal medzi pavilónmi. Polícia z prečinu výtržníctva obvinila tri ženy, ktoré sa skutku dopustili v spolupáchateľstve.
        
Incident nasnímali aj kamery nemocnice, záznam bol poskytnutý polícii. Nemocnica v súčasnosti zvažuje posilnenie zabezpečenia priestorov urgentného príjmu o prítomnosť súkromnej bezpečnostnej služby.

„Tento útok považujeme za neakceptovateľný. Aj preto chceme iniciovať legislatívnu zmenu na zvýšenie právnej ochrany zdravotníkov nielen počas samotného výkonu, ale aj v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou. Čoraz viac sa agresivita v spoločnosti prenáša na pôdu nemocníc a polikliník a zdravotníci sa stávajú terčom útokov dokonca aj mimo samotných zariadení,“ skonštatoval pre TASR hovorca Penta Hospitals SK Tomáš Kráľ.

(tasr, est)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...