Milan Bez Mapy a Dominika Jakubová prezradili ich cestovateľské dobrodružstvá

Milan Bez Mapy

KOŠICE – Jeden z júnových večerov bol v košickom amfiteátri plný nezabudnuteľných dobrodružstiev a cenných rád pre všetkých cestovateľov a dobrodruhov. O svoju „cestovateľskú púť“ sa s divákmi podelil úspešný bloger Milan Bez Mapy. A keďže aj v našom meste máme niekoho s podobnou vášňou – Dominiku Jakubovú – porozprávali sme sa s ňou o jej cestovateľskom hobby.

Milan Bardún, známy ako Milan Bez Mapy, momentálne najúspešnejší slovenský bloger a cestovateľ, spojil sily s košickým blogerom Food Tips Košice, aby návštevníkom ponúkli cenné rady a skúsenosti priamo v Košiciach. Ich príbehy si prišlo vypočuť obrovské množstvo fanúšikov, ktorí v košickom amfiteátri vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru.

Milan Bez Mapy preniesol návštevníkov do sveta jeho nedávnych dobrodružstiev a cestovateľských skúseností. Neskôr poodhalil zákulisie svojho každodenného života ako profi cestovateľa a influencera.

Milan Bardún si založil cestovateľský blog, ktorý je jedným z najčítanejších na Slovensku. Foto: Facebook Milan Bez Mapy

Založenie blogu po návšteve Košíc

Milan Bez Mapy si získal popularitu aj vďaka svojej filozofii, že „na dovolenke sa nepočítajú peniaze ani kalórie“, čím podnecuje čitateľov k objavovaniu a prežívaniu nových destinácií naplno. Známy cestovateľ sa vo svojej prezentácii na podujatí podelil aj o osobný príbeh, ako začalo jeho dobrodružstvo práve na košickom letisku, kde bol po prvýkrát pred viac ako desiatimi rokmi. Niekoľko dní po jeho prvej návšteve Košíc si Milan založil cestovateľský blog bezmapy.sk.

Tento jeho počin, ktorý vznikol v roku 2013, je známy lifestyle portál pre slovenské a české publikum. S viac ako 950 unikátnymi článkami sa stal jedným z najčítanejších blogov na Slovensku. Blog smeruje hlavne na zážitkové výlety pre dobrodruhov, ktorí hľadajú netradičnú gastronómiu, dobrodružstvo a autentické zážitky na svojich cestách.

Bloger Milan Bardún (vpravo) zdieľal skúsenosti, cenné rady a svoj cestovateľský príbeh. Foto: Z Košíc do sveta

Z Košíc do svetových metropol

Milan počas cestovateľského megakina oboznámil návštevníkov s rôznymi možnosťami cestovania z Košíc, či už priamo alebo s prestupom, čím mnohých istotne inšpiroval splniť si vlastné cestovateľské sny, a letieť práve z košického letiska. Počas prezentácie predstavil viaceré destinácie, do ktorých sa dá jednoducho dopraviť priamo z Košíc.

Medzi ne patrí napríklad historický Dublin so svojimi pivovarmi Guinness, hudobný Liverpool, ktorý je domovom skupiny The Beatles, ale aj Londýn s ikonickými pamiatkami ako Tower Bridge či Buckingham Palace. Ďalšou destináciou, do ktorej sa dá letieť priamo z Košíc je Praha či Varšava s bohatou históriou z obdobia druhej svetovej vojny. Návštevníci môžu využiť aj letecké linky, ktoré ich zavedú do Zadaru, Viedne či najväčšieho mesta vo Švajčiarsku do Zürichu.

Cestovateľské megakino pod hviezdami v Košiciach bolo podujatie plné inšpirácie, cenných rád a nezabudnuteľných zážitkov. Tento večer potvrdil, že cestovanie obohacuje život a prináša cenné skúsenosti, o ktoré sa s redakciou Štandardu podelila aj mladá, vášnivá a inšpiratívna cestovateľka Dominika Jakubová.

Od brigád k cestovateľskému blogu

Dominika Jakubová je žena plná energie a neustálej aktivity, ktorá od detstva nemala čas na nudu. Jej cesta k cestovateľskému projektu „cestujspoznavaj“ sa začala počas strednej školy, keď objavila záľubu v cestovaní vďaka prvým zárobkom z brigád. V tom čase bolo ťažké nájsť ucelené informácie na jednom mieste, a tak sa Dominika rozhodla vytvoriť svoj vlastný priestor na zdieľanie cestovateľských tipov a rád, ktorý sa postupne stal obľúbeným medzi jej známymi.

1 +1 = cestovateľský blog

„Mojou ďalšou záľubou sú sociálne siete a keď sa tieto dve záľuby spojili, vznikol môj projekt cestujspoznavaj. Nemala som žiadne veľké očakávania a pôvodne som ho vytvorila len pre svojich známych. Dodnes považujem svoj profil za hobby, kde sa snažím efektívne radiť ľuďom s ich cestovateľskými otázkami, a kde sa delím o cenné informácie na jednom mieste,“ priznáva Dominika. Dnes má jej profil – zdroj informácií pre cestovateľov –, viac ako 57-tisíc nadšených sledovateľov.

Dominika Jakubová si cestovanie zamilovala už počas strednej školy. Foto: cestujspoznavaj

Nečakané dobrodružstvo na gréckom ostrove

Jedným z nezabudnuteľých zážitkov Dominiky a jej priateľa bola cykloexpedícia po jednom z gréckych ostrovov. „Určili sme si cieľ cez Google Maps a spokojne sme vyrazili,“ spomína Dominika. Navigácia ich priviedla k otvorenej bráne, cez ktorú pokračovali ďalej. Po niekoľkých kilometroch narazili na vojenské bunkre a pamätník padlých vojakov z druhej svetovej vojny. Keď však chceli pokračovať, cesta bola zablokovaná zamknutou bránou s ostnatým drôtom.

Museli sa vrátiť späť, ale aj bránu, ktorou vošli, našli zatvorenú. Po nejakom čase sa im ju však podarilo otvoriť. Následne ich zastavilo vojenské auto a nasledovala vtipná desaťminútová komunikácia s vojakom, ktorý ich požiadal, aby vymazali všetky fotografie. „Ponaučenie? Buď počúvať svoj vnútorný hlas, ktorý hovorí ‚tadiaľto cesta nevedie,‘ alebo si vopred preveriť trasu cez viacero navigácií, nie len cez jednu,“ pousmiala sa Dominika nad zážitkom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa DOMINIKA | Cestovanie | Cestovateľské rady, tipy a triky (@cestujspoznavaj)

Cestovanie ako kľúč k duševnej pohode

Dominika priznáva, že skĺbenie cestovateľského života s osobným a profesionálnym nie je vždy jednoduché. Cestovanie je pre ňu kľúčom k udržaniu duševnej pohody a rovnováhy. „Úprimne, osobný aj profesionálny život mám dosť nabitý, a preto je pre mňa cestovanie dôležitým spôsobom, ako si udržať duševnú pohodu a rovnováhu. Cestovanie mi spríjemňuje každodennú rutinu a poskytuje príležitosť na načerpanie nových síl,“ objasnila Dominika.

„Cestovanie mi pomáha uvedomiť si, čo je v živote skutočne dôležité, a vďaka tomu si oveľa viac vážim hodnotu času. Plánujem svoje cesty tak, aby nezasahovali do dôležitých pracovných povinností. Využívam predĺžené víkendy, sviatky alebo si beriem dovolenku v čase, keď je to najvhodnejšie. Podobne ako u každého človeka, aj v mojom osobnom živote boli situácie, na ktoré som nemala vplyv, a preto, ak je to nutné, cestu odložím,“ doplnila.

Vášnivá cestovateľka v Istanbule (vľavo) a pri objavovaní krás Lanzarote (vpravo). Foto: cestujspoznavaj

Tipy pre začínajúcich cestovateľov

Pre tých, ktorí chcú začať svoje vlastné cestovateľské dobrodružstvo ponúka Dominika Jakubová niekoľko neoceniteľných rád. Ako skúsená cestovateľka, ktorá prešla mnohými destináciami vie, čo je potrebné na to, aby bola každá cesta úspešná a bez stresu. Dominika má pre začínajúcich cestovateľov tri dôležité rady.

Príprava je základ. „Je dôležité si vopred pozrieť odporúčania a informácie o destinácii, kam sa chystáte,“ odporúča Dominika. Čítajte blogy, pozerajte si videá a zbierajte informácie, aby ste vedeli, čo môžete očakávať. Nebaľte si príliš veľa vecí. „Veci typu ‚možno to využijem‘ radšej nechajte doma. Zamerajte sa na to, čo skutočne potrebujete. A po tretie: nepodceňujte cestovné poistenie. „Nikdy neviete, čo sa môže stať, a preto je dobré byť kvalitne poistený.“

Ako si Dominika vyberá destinácie?

Dominika má svoj „bucket list“ miest, ktoré by chcela navštíviť, no striktne na nich nelipne. Pri rozhodovaní sa inšpiruje aktuálnymi ponukami a svojimi momentálnymi záujmami. „Mám rada oddych v prírode, spoznávanie histórie a vychutnávanie si miestnej gastronómie,“ prezrádza. Jej voľba destinácie závisí na tom, čo v danom čase najviac túži zažiť.

Dominika Jakubová je živým dôkazom toho, že s vášnivým prístupom k životu a cestovaniu môžete nielen spoznávať svet, ale aj inšpirovať ostatných k tomu, aby si plnili svoje sny o cestovaní. A nie nadarmo nabáda všetkých ľudí aj bloger Milan Bez Mapy so slovami: „Cestujte!“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa DOMINIKA | Cestovanie | Cestovateľské rady, tipy a triky (@cestujspoznavaj)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...