Nemku uväznia, lebo vynadala jednému z migrantov, ktorí znásilnili mladistvú

Ženu vo veku 20 rokov poslali v Hamburgu do väzenia za nenávistné poznámky na adresu migranta, ktorý sa podieľal na skupinovom znásilnení 15-ročného dievčaťa.

Concept of against sexual harassment and rape, Close up of man hands holding a woman hands for rape and sexual abuse concept. dark tone. Znásilnenie ženy. Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Ide o známy prípad, ktorý v roku 2020 otriasol Nemeckom. Deväť páchateľov znásilnilo mladistvé dievča v mestskom parku v Hamburgu. Päť z desiatich obžalovaných – jeden bol oslobodený – malo nemecké občianstvo, ostatní pochádzali zo Sýrie, Čiernej Hory, Kuvajtu, Afganistanu a Arménska.

Dva roky a deväť mesiacov si vo väzení odsedí len jeden z nich, ostatní vyviazli s podmienkou. Rozsudok ešte nie je právoplatný, prerokúva ho Spolkový najvyšší súd.

Napriek tomu rozhodnutie sudcu vyvolalo veľké pobúrenie a hnev verejnosti. Ani jeden z obžalovaných počas procesu svoj čin neoľutoval.

Keď sa istá mladá Nemka dopátrala ku kontaktu na jedného z agresorov, napísala mu cez WhatsApp. V správe ho označila za „nehanebné násilnícke prasa“, „nechutnú obludu“ a vyhrážala sa mu, že nemôže nikam ísť bez toho, aby ho nezbili.

Útočník následne ženu nahlásil polícii a muži zákona ju obvinili z posielania urážlivých správ.

Je len jednou zo 140 osôb, ktoré vyšetrujú za nenávistné poznámky na adresu násilníkov.

Na súde sa žena ospravedlnila za svoje správy a uviedla, že reagovala „pudovo“ po vypočutí odporných detailov prípadu. Okresný súd Hamburg-Wandsbek ju napriek tomu odsúdil na víkend za mrežami.

To znamená, že tam strávi dlhší čas ako migrant, ktorého urážala a ktorý dostal len podmienečný trest. Jej rozsudok ešte nie je právoplatný.

(welt, t-online, let)