Ochota ku kompromisu môže byť svetlým okamihom Košíc

Mestské zastupiteľstvo Košice Foto: Boris Macko

KOŠICE – Luxus v podobe 22 košických mestských častí je neudržateľný. Otázka už neznie či, ale kedy dôjde k zníženiu ich počtu.

Pravda, aj tu sa prejavujú extrémy. Primátor Jaroslav Polaček sa nechal počuť, že by nemuseli byť žiadne. Niektorí mestskí poslanci či starostovia (niektorí vykonávajú obe funkcie) zase pre zmenu nechcú o znížení počtu mestských častí ani počuť. A teraz babo raď…

Lenže rozhodnutie je na mestských poslancoch. A v zákulisí sa už „varia“ rôzne dohody aj verzie. Košický klub, ktorý má v zastupiteľstve najviac poslancov, pracuje s verziou 11 mestských častí.

Podľa návrhu poslanca Dominika Babušíka, ktorý je aj starostom mestskej časti Dargovských hrdinov, by v podstate zanikli všetky a následne by vzniklo 11 nových administratívnych celkov. Tie by boli zložené z doterajších mestských častí. No podstatné je, že by ich nebolo 22, ale o polovicu menej. To by stálo za úvahu…

Lenka Kovačevičová, ktorá šéfuje druhému najsilnejšiemu klubu Starostovia a nezávislí kandidáti, by pre zmenu uvítala štyri, alebo päť veľkých mestských častí. Prečo nie, pred vyše tridsiatimi rokmi sme mali štyri obvody. Čiže mestské časti. A fungovalo to.

Magistrát dal v reakcii na aktuálny vývoj vypracovať analýzu. Pracujú na nej odborníci z viacerých košických univerzít. Aj preto je dobré počkať na jej výsledok a závery. Zároveň treba dúfať, že primátor dodrží svoje slovo a nebude ani on, ani nikto z vedenia magistrátu zasahovať.

Teraz malé odbočenie. Situácii rozhodne neprospejú vzájomné osočovania zo strany mesta a hlavne veľkých mestských častí týkajúce sa (ne)schopnosti. Faktom je, že vo väčšine veľkých mestských častí sa v týchto dňoch boria s nepokosenou trávou. Kto má na starosti kosenie? Nuž magistrát, presnejšie Správa mestskej zelene. MHD na tom tiež nie je dvakrát dobre, a takto by sa dalo pokračovať.

Preto je namieste otázka, ako by chcel magistrát zvládnuť situáciu, ak by sa zrušili mestské časti, keď má problém už teraz? Iste, ušetrilo by sa niekoľko miliónov, ktoré idú na chod mestských častí, ale… Stačilo by to na ukočírovanie celého mesta? Obavy sú v tomto prípade oprávnené.

Na druhej strane, veľké mestské časti sú bez patričných kompetencií a s tým súvisiacich financií prakticky len štatistami. A ak sa nič nezmení, tak nimi aj ostanú. Aj preto neraz „schytávajú“ kritiku za nepokosený trávnik, či výtlk práve oni. Pričom je pravdou, že napriek všetkej snahe nemajú na riešenie spomínaných problémov kompetencie ani peniaze. Preto môžu akurát odkázať rozhorčených obyvateľov na magistrát.

Riešenie majú mestskí poslanci vo svojich rukách. Ak nájde dvojtretinová väčšina z nich ochotu pristúpiť ku kompromisu a zahlasovať zaň, bude to jeden z najsvetlejších okamihov tohto volebného obdobia. Lebo po tom, čo koncom minulého roka hlasovali za zvýšenie daní a poplatkov, Košičania právom čakajú, že sa začne šetriť aj inde.


Ďalšie články
Jurčák z NBS: Vlády Smeru pristupovali k rezortu financií zodpovednejšie ako tá Matovičova

Jurčák z NBS: Vlády Smeru pristupovali k rezortu financií zodpovednejšie ako tá Matovičova

Člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Dušan Jurčák pôsobí vo finančnom a bankovom sektore tridsať rokov. Zažil búrlivé deväťdesiate mečiarovské roky, premiérovanie pravicového Mikuláša Dzurindu, ľavicovú vládu Roberta Fica a tiež nástup kabinetu Igora Matoviča.  Výberovým konaním vtedajšieho Úradu pre štátnu službu bol Jurčák v roku...