Tornádo v Žiranoch lámalo stromy a ničilo strechy. Obyvatelia si takéto počasie nepamätajú

Starosta Žirian Starosta Imrich Nagy organizoval v obci odpratávanie škôd po tornáde, ktoré si v Žiranoch nepamätajú ani najstarší obyvatelia. Foto: Jozef Uhlárik

ŽIRANY – „Nad Tatrou s blýska, hromy divo bijú…,“ slová slovenskej hymny rezonovali u mnohých Slovákov počas stredajšieho večera a noci, keď takmer na celom našom území vyčíňali búrky. V Žiranoch neďaleko Nitry dokonca zaznamenali vznikajúce tornádo.

Podľa portálu imeteo.sk zasiahol okolie Nitry počas stredajších podvečerných búrok takzvaný downburst. Ide o intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami.

Divergentné prúdenie znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

Tornádo sa v Žiranoch objavilo krátko pred 17:00. Spôsobilo materiálne škody menšieho rozsahu, a to predovšetkým na lesných porastoch či stromoch v miestnom parku, pri cintoríne a pri škole. Zasiahlo však aj niekoľko domov, na ktorých poškodilo najmä strešné krytiny.

„Takéto niečo sme tu naozaj ešte nemali. Tornádo začalo pod horou a šlo okrajom dediny. Bolo pomerne silné, pretože niektorým ľuďom lietali vzduchom ich plechové garáže, ale vyvracalo aj stromy, lámalo konáre a zo striech vytrhávalo škridle. Našťastie, máme iba materiálne škody, nikto sa nezranil,“ skonštatoval starosta obce Imrich Nagy.

Musíme si zvyknúť?

„Na vznikajúce tornádo nás upozornila dcéra, ktorá videla ako sa pod horou zazelenala obloha a začalo veľmi fúkať. Trvalo to síce iba chvíľku, no stálo to za to, pretože také niečo sme tu ešte nezažili,“ povedala pre redakciu Michaela.

Spolu s manželom nahrávali prírodný úkaz, ktorý, podľa nej, už bude u nás vídať častejšie. „To preto, lebo si ničíme prírodu, ktorá nám to takto vracia,“ dodala s vážnosťou. Pred domom majú malú meteostanicu, na ktorej sledujú rýchlosť a smer vetra, ale i niektoré iné hodnoty. Podľa Michaely by mali mať doma ľudia pripravený evakuačný batoh pre prípad, že by sa museli pred prírodným živlom niekam ukryť.

Silný vietor lámal stromy. Zdroj: Jozef Uhlárik

„A je jedno, či ide o záplavu, povodne, zemetrasenie, či napríklad tornádo. Toto teraz trvalo iba pár sekúnd a po ňom prišiel silný dážď. Rýchlosť vetra na mojej meteostanici mi ukázala takmer 91,7 km/h, no potom mi na nej odrhlo vrtuľku, takže určite bola ešte väčšia, len už mi ju nemeralo. Počas dažďa napršalo 154 mm vody za hodinu,“ doplnil Michaelin manžel Ladislav.

Škody po tornáde však rátali viacerí ľudia v Žiranoch. „Mne zobralo škridle zo strechy na viacerých miestach a azda zo všetkých strán. Celú tú skazu dokonal dážď, pretože voda sa cez tri veľké diery v streche len tak valila,“ opísala Veronika, ktorej tornádo a dážď okrem vnútorného vybavenia poškodili aj ovocné stromy.

Veronika mala po tornáde zničenú strechu na svojom dome na viacerých miestach. Foto: Jozef Uhlárik

Majster, ktorý jej prišiel opravovať strechu, ju vôbec nepotešil. Vymeniť bude musieť nielen celú strechu, ale aj odkvapové rúry. „A to sme ich nedávno dávali nové. Uvidíme, čo nám preplatí poisťovňa, ale veľké nádeje si nerobíme,“ priznáva Veronika, ktorá večer aj s manželom naberala na povale lopatami do vedier vodu a vynášala von.

Ratovať príbytok jej však museli prísť pomôcť aj hasiči. Tornádo nepoškodilo iba stromy a strechy, na cintoríne vyvrátilo náhrobný kameň v tvare srdca. Ten dali spraviť 9-ročnému chlapčekovi, ktorý tragicky zhynul pri jazde na štvorkolke, jeho najbližší. „Neviem, ako to opravíme, no hádam to spraviť pôjde,“ nádejali sa chlapcova babka Eva a dedko Štefan, ktorý si vo svojich 75 rokoch tornádo v Žiranoch nepamätajú.

Silný vietor prevrátil aj pomník na hrobe 9-ročného chlapčeka. Foto: Jozef Uhlárik
Tornádo poškodilo Ladislavovi aj jeho meteostanicu. Foto: Jozef Uhlárik

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...