Ukrajina podpísala bezpečnostný pakt s EÚ. Zelenskyj hovorí o historickom cieli a prosperite

profimedia-0885243549 Viktor Orbán si podáva ruku s Volodymyrom Zelenským. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na samite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj na sociálnej sieti X ešte pred príchodom do budovy Európskej rady spresnil, že táto dohoda je „dôležitým krokom“ smerom k dosiahnutiu „historického cieľa mieru a prosperity“ v EÚ.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

Zelenskyj pred novinármi dodal, že bezpečnostný pakt by mal zakotviť záväzky všetkých 27 členských krajín Únie poskytnúť Ukrajine rozsiahlu podporu, a to bez ohľadu na akékoľvek interné inštitucionálne zmeny EÚ.

Zároveň povedal, že počas stretnutia so šéfmi vlád a štátov EÚ sa im chce osobne poďakovať za podporu pre otvorenie prístupových rokovaní, čo „potvrdzuje nezvratnosť nášho európskeho kurzu“.

Čo hovorí bezpečnostný pakt

V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania, informuje agentúra Reuters, ktorá nahliadla do návrhu paktu.

Okrem plánovanej užšej spolupráce v obrannom priemysle je súčasťou paktu aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

Zelenskyj okrem tejto dohody podpísal na samite EÚ v Bruseli samostatne aj obdobné bezpečnostné pakty s dvoma členskými krajinami Únie, a síce Litvou a Estónskom. Podobné dohody už predtým Kyjev dosiahol s viacerými západnými krajinami, napríklad so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom či Nemeckom.

(tasr)


Ďalšie články
Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Taliansky tréner našej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona ukázal po návrate z úspešných majstrovstiev Európy na Slovensko svoj južanský temperament. Okrem hodnotenia šampionátu sa vyjadril k ľuďom, ktorí ho začali kritizovať ešte skôr, ako sa chopil kormidla pri národnom tíme. Mnohí túto tlačovú konferenciu prirovnávajú k dnes už legendárnemu...
Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík je spisovateľ, ktorý má už dlhodobo nemecké občianstvo. Na základe svojich skúseností zo života v Nemecku pred piatimi rokmi napísal dystopický román 2084, ktorý opisuje migračné vlny bielych Nemcov a Francúzov zo západnej Európy, a tú medzičasom ovládol Islamský štát. V rozhovore pre Štandard opisuje, ako Nemecko...