Ukrajina podpísala bezpečnostný pakt s EÚ. Zelenskyj hovorí o historickom cieli a prosperite

profimedia-0885243549 Viktor Orbán si podáva ruku s Volodymyrom Zelenským. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na samite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj na sociálnej sieti X ešte pred príchodom do budovy Európskej rady spresnil, že táto dohoda je „dôležitým krokom“ smerom k dosiahnutiu „historického cieľa mieru a prosperity“ v EÚ.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

Zelenskyj pred novinármi dodal, že bezpečnostný pakt by mal zakotviť záväzky všetkých 27 členských krajín Únie poskytnúť Ukrajine rozsiahlu podporu, a to bez ohľadu na akékoľvek interné inštitucionálne zmeny EÚ.

Zároveň povedal, že počas stretnutia so šéfmi vlád a štátov EÚ sa im chce osobne poďakovať za podporu pre otvorenie prístupových rokovaní, čo „potvrdzuje nezvratnosť nášho európskeho kurzu“.

Čo hovorí bezpečnostný pakt

V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania, informuje agentúra Reuters, ktorá nahliadla do návrhu paktu.

Okrem plánovanej užšej spolupráce v obrannom priemysle je súčasťou paktu aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

Zelenskyj okrem tejto dohody podpísal na samite EÚ v Bruseli samostatne aj obdobné bezpečnostné pakty s dvoma členskými krajinami Únie, a síce Litvou a Estónskom. Podobné dohody už predtým Kyjev dosiahol s viacerými západnými krajinami, napríklad so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom či Nemeckom.

(tasr)


Ďalšie články