Francúzi volia v prvom kole volieb. Lepenovci môžu v parlamente získať väčšinu

profimedia-0884277720 Marine Le Penová a Jordan Bardella na predvolebnom plagáte. Foto: Profimedia.sk

Francúzi v nedeľu začali voliť v predčasných parlamentných voľbách, ktoré by po prvý raz od druhej svetovej vojny mohli zveriť vládu nacionalistickým silám. Prvé projekcie sa očakávajú okolo 20:00, keď sa zatvorí posledná volebná miestnosť, prvé oficiálne výsledky by mali nasledovať počas noci. V nedeľu sa pritom koná len prvé kolo volieb, ktoré poskytnú obraz o celkovom sentimente voličov, druhé kolo bude 7. júla.

Prezident Emmanuel Macron vyhlásil predčasné voľby po tom, čo Národné združenie Marine Le Penovej vyhralo v európskych voľbách a uštedrilo tvrdú porážku jeho strane. Národné združenie podľa prieskumov verejnej mienky získava podporu a má šancu zabezpečiť si väčšinu v parlamente.

V tom prípade by Macron musel menovať za premiéra lídra strany Jordana Bardellu, čo by viedlo k neľahkému systému rozdeľovania moci, ktorý je známy ako „kohabitácia“. Aj keď Macron povedal, že neodstúpi pred vypršaním jeho prezidentského mandátu v roku 2027, kohabitácia by ho oslabila na domácej aj svetovej scéne.

Tlak na Macrona prúdi aj z druhej strany

Hrozbu pre Macronovu centristickú alianciu Spolu pre republiku však predstavuje aj nová ľavicová koalícia Nový ľudový front, ktorá zhromažďuje komunistické, ľavicové až stredoľavé strany.

Mnohí francúzski voliči sú frustrovaní z inflácie a ekonomických obáv, ako aj z Macronovho vedenia krajiny, ktoré považujú za arogantné a mimo dosahu ich životov. Ich nespokojnosť by však podľa kritikov mohla viesť k výsledku, ktorý by mohol zasiahnuť nielen francúzsku politiku, ale aj európske finančné trhy, západnú podporu Ukrajiny či spôsob riadenia francúzskeho jadrového arzenálu a globálnych vojenských síl.

Ako funguje tamojší volebný systém

Prognózy sú však vzhľadom na komplikovaný volebný systém vo Francúzsku mimoriadne náročné. Strany budú totiž medzi dvoma kolami pracovať na tom, aby v niektorých obvodoch vytvorili spojenectvá alebo sa z iných stiahli. V minulosti takéto taktické manévre udržali nacionalistických politikov mimo moc, teraz je však podpora Národného združenia rozsiahla.

 Krajina je rozdelená na 577 obvodov. V prvom kole je zvolený kandidát, ktorý vo svojom obvode získa absolútnu väčšinu hlasov (50 percent) za účasti najmenej 25 percent voličov v danom obvode.

V prípade, že takúto väčšinu nedosiahne nikto z uchádzačov, koná sa druhé kolo. Tam sa stretnú kandidáti, ktorí v prvom kole dosiahli aspoň 12,5 percenta hlasov, píše BBC.

(sita/tod/tasr)


Ďalšie články
Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Taliansky tréner našej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona ukázal po návrate z úspešných majstrovstiev Európy na Slovensko svoj južanský temperament. Okrem hodnotenia šampionátu sa vyjadril k ľuďom, ktorí ho začali kritizovať ešte skôr, ako sa chopil kormidla pri národnom tíme. Mnohí túto tlačovú konferenciu prirovnávajú k dnes už legendárnemu...
Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík je spisovateľ, ktorý má už dlhodobo nemecké občianstvo. Na základe svojich skúseností zo života v Nemecku pred piatimi rokmi napísal dystopický román 2084, ktorý opisuje migračné vlny bielych Nemcov a Francúzov zo západnej Európy, a tú medzičasom ovládol Islamský štát. V rozhovore pre Štandard opisuje, ako Nemecko...