Zaslúžili sme si postúpiť, tvrdí Pekarík. V reprezentácii chce pokračovať

profimedia-0886153718 Peter Pekarík nepremieňa šancu v zápase s Anglickom. Foto: Profimedia.sk

Slovenských reprezentantov v Gelsenkirchene delili sekundy od historického úspechu v podobe prieniku do štvrťfinále majstrovstiev Európy. Biblický príbeh napokon naplnený nebol, Dávidovi sa Goliáša zdolať nepodarilo. Hrdý Albion a možno i celá futbalová Európa však tak skoro nezabudne, ako udatne mu vzdoroval tím, ktorému pred šampionátom veril iba málokto.

Naši futbalisti sa napriek osemfinálovej prehre nemajú za čo hanbiť. V Nemecku odohrali štyri vyrovnané zápasy, prezentovali sa fyzicky náročným ofenzívnym štýlom, ktorým privádzali do úzkych aj európsku elitu. Slovákov zdobila najmä skvelá partia a tímovosť.

Ak však vyzdvihnúť jedincov, určite netreba zabudnúť na skúseného pravého obrancu Petra Pekaríka, ktorému v reprezentácii dosiaľ nevyrástol nástupca. V uplynulej sezóne odohral v nemeckej druhej bundeslige za Herthu Berlín iba 120 minút, ale keď si obliekol reprezentačný dres, akoby ho niekto pokropil živou vodou. V 37 rokoch absolvoval na Eure takmer plnú minutáž a rozhodne nebol iba do počtu.

Stretnutie proti Anglicku bolo preňho už 131. v národnom tíme, reprezentačný rekordér Marek Hamšík má iba o sedem štartov viac. Už v tejto chvíli je však žilinský rodák najstarší futbalista, ktorý kedy za Slovensko nastúpil, navyše na veľkom podujatí. Okrem toho nikto si neobliekal národný dres tak dlho ako Pekarík. Debutoval ešte v roku 2006. V rozhovore po osemfinálovej prehre prezradil, že do dôchodku sa ešte nechystá.

Ako sa po osemfinálovom zápase cítite?

Myslím si, že ten priebeh zápasu budeme vstrebávať ešte dlhší čas. Je to naozaj veľká škoda, pretože sme mali na dosah historický úspech. Delilo nás od neho zopár sekúnd. Na jednej strane som veľmi sklamaný, ale na druhej strane veľmi hrdý na celý tím. Aj proti takému súperovi, ako je Anglicko, sme potvrdili našu kvalitu. Celý zápas sme odmakali, súpera sme 90 minút nepustili do väčšej šance. V druhom polčase tam bol „závar“, tyčka, ale inak sme všetko ako tím ustáli. Celému družstvu patrí veľká poklona.

V predĺžení ste boli blízko k vyrovnaniu, ako ste videli túto situáciu?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami