Medvede sa budú loviť zonálne, tvrdí envirorezort. Údajne ich odstrelili už asi 40

38. schôdza vlády Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerstvo životného prostredia informovalo, že na základe odporúčania krízového štábu budú môcť užívatelia poľovných revírov požiadať o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďov.

Na miestach, kde opakovane zaznamenali výskyt medveďov, ktoré ohrozujú obyvateľov dotknutých obcí a návštevníkov prírody, bude vymedzená zóna, v ktorej ich bude možné loviť. Súčasne bude v týchto lokalitách zákaz vykladania potravy na vnadiská, aby sa zamedzilo lákaniu medveďov.

„Budeme chrániť prírodu, ale rovnako aj objektívne záujmy ľudí. Každý medveď, ktorý sa priblíži k obydliam ľudí, bude napriek aktivitám politických strán, ktoré obhajujú záujmy a práva všetkých, len nie našich občanov, na základe nového zákona eliminovaný,“ vyhlásil Taraba.

Dodal, že postupy komunikovali s rezortom vnútra, pôdohospodárstva, ochranármi a poľovníkmi.

Taraba pritom už pred týždňom v pondelok informoval, že Európska komisia uznala nový slovenský zákon o eliminácii medveďov za kompatibilný s európskou legislatívou.

Medvede útočili v tomto roku už 15-krát

Ministerstvo pripomenulo, že v roku 2016 Štátna ochrana prírody SR evidovala jeden útok medveďa, v roku 2023 ich bolo 12 a k polovici júna tohto roku je to už 15 útokov na človeka, pričom jeden bol smrteľný.

Situácia z opačnej strany však už číslami skóre násobne prevýšila. Bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Marián Hletko zverejnil na sociálnej sieti zábery mŕtvych šeliem, ktoré vraj boli odlovené v tomto roku. Bývalí členovia zásahového tímu tvrdia, že spolu údajne padlo okolo 40 jedincov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami