Už mesiace čakajú na výplaty. Spoločnosť Benzinol dlhuje bývalým zamestnancom tisíce eur

V septembri minulého roka sme priniesli informáciu, že spoločnosť Benzinol, prevádzkovateľ čerpacích staníc na Slovensku, postupne predáva svoje pobočky konkurenčným značkám. Proces ich postupného ústupu z trhu sprevádza znižovanie počtu zamestnancov, ktorí už mesiace čakajú na výplaty a odstupné.

-5ded2a5d7e63f7bc3d000030 Bývalí zamestnanci zvažujú aj právne kroky. Foto: benzinol.sk

„Benzinol predal desiatky čerpačiek, peniaze zobrali a nevyplatili nám mzdy ani odstupné. Mnohí už mesiace čakáme na peniaze,“ povedala pre Žilinský Štandard zamestnankyňa, ktorá pracovala na pobočke v Žiline a priala si ostať v anonymite. Rovnako sú na tom aj desiatky iných zamestnancov naprieč celým Slovenskom. Redakcia denníka Štandard disponuje ich menami.

Zamestnanci podpísali v posledných mesiacoch so spoločnosťou Dohodu o ukončení pracovného pomeru, v ktorej sa vedenie Benzinolu zaviazalo vyplatiť im odstupné na základe odpracovaných rokov, v niektorých prípadoch až do výšky trojnásobku ich priemerného mesačného zárobku. Zamestnávateľ toto odstupné určil podľa §76 Zákonníka práce.

Mesiace po výplatnom termíne

Napriek podpísanej dohode nedostali zamestnanci výplaty ani za posledný odpracovaný mesiac. „V Žiline sa pobočka predala 24. apríla 2024. Do výplatného termínu (30. mája) nám neprišli peniaze za apríl, nie to ešte odstupné,“ pokračuje spomínaná zamestnankyňa, podľa ktorej však zamestnanci už výplatné pásky dostali. Pláca sa však na ich účtoch neobjavila ani počas nasledujúcich mesiacov.

Zákon pritom lehoty o vyplatení odstupného definuje jasne. „Odstupné vypláca zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak,“ povedal pre denník Štandard Ladislav Kerekeš z Národného inšpektorátu práce (NIP).

Tento precedens mal platiť aj v prípade zamestnancov Benzinolu. Nepomohla ani hromadná výzva bývalých zamestnancov adresovaná vedeniu spoločnosti.

„Ešte koncom júna sme vedeniu poslali hromadnú výzvu na zaplatenie dlžnej sumy za mzdy a odstupné. Boli v nej vypísané mená a vyčíslené sumy, ktoré firma dlhuje bývalým zamestnancom. Príspevok na stravu, odstupné, cestovné náklady a podobne. Žiadali sme o úhradu do 30. júna. Nepomohlo to,“ tvrdí zamestnankyňa. Odpoveď firemnej personalistky na ich výzvu bola: „Je to v riešení.“

Firma prostredníctvom personalistky bývalým zamestnancom odkázala, že problém riešia.

Konkrétne odpovede zaujímali aj našu redakciu, preto sme oslovili spoločnosť s otázkou, kedy môžu zamestnanci očakávať vyplatenie súm, na ktoré majú právny nárok. Spoločnosť Benzinol nám v stanovenom termíne odpoveď nezaslala, avšak čiastočné informácie sú dostupné na stránke Finstatu.

Dlhy plodia ďalšie dlhy

Podľa webového portálu, ktorý poskytuje informácie o finančnom „zdraví“ slovenských firiem, má Benzinol dlhy voči zdravotnej aj sociálnej poisťovni. V čase písania článku predstavujú tieto dlhy sumu vo výške viac ako pol milióna eur.

Tržby spoločnosti sa síce zvýšili o 11 percent, firma má však vysokú zadlženosť a čelí zložitým finančným problémom. Situácia bola nestabilná už počas minulého roka, keď na čerpacích staniciach Benzinolu vypadávala dodávka pohonných hmôt.

Aj webové stránky spoločnosti boli istý čas nefunkčné, oficiálne stanovisko k aktuálnej situácii taktiež nezverejnili. Samotná firma údajne čaká na splatenie dlhov zo strany iných. Podľa informácií bývalých zamestnancov eviduje Benzinol nedoplatky od spoločnosť Fuel Trades Corporation (FTC), s ktorou mala uzavretú zmluvu o predaji pohonných hmôt.

To však spoločnosť FTC dôrazne popiera. „Spoločnosť FTC nie je v omeškaní s platením akýchkoľvek záväzkov voči spoločnostiam zo skupiny Benzinol,“ povedala pre Žilinský Štandard právnička Martina Šamudovská.

Kontaktovali sme aj spoločnosť OMV, ktorá prevzala značnú časť čerpacích staníc od Benzinolu. Zaujímalo nás, či zaznamenali nevyrovnané platby, ktoré by mohli viesť k oneskoreniu vyplatenia odstupného. Do uzávierky sa však k tomu nevyjadrili. Ak tak urobia v nasledujúcich dňoch, článok budeme aktualizovať.

Podľa NIP by teraz mali zamestnanci podniknúť právne kroky a podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného, prípadne podať na súd návrh na vydanie platobného rozkazu. Detailný postup pre podobné prípady uverejňuje inštitúcia aj na svojej webovej stránke. Zamestnanci o tejto možnosti vedia a podľa našich informácií sa ňou momentálne zaoberajú.

Situáciu pozorne sledujeme. O jej vývoji vás budeme informovať.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok