Posun v prípade samovraždy deviataka Romana. Prokurátor obvinil jeho spolužiačku

PARCHOVANY – Vyšetrovanie tragického prípadu deviataka Romana z obce v okrese Trebišov, ktorý kvôli údajnej šikane vlani v novembri skočil zo strechy budovy miestnej základnej školy, sa v uplynulých dňoch výrazne posunulo. Otec nebohého chlapca uverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom uviedol, že jednu zo spolužiačok jeho syna už obvinili.

Michalikovci Rodičia Romana iniciovali stretnutia s vysokými politickými špičkami. O téme rozhovoru nikto detailne neinformoval. Foto: Archív rodiny

Košický Štandard oslovil v tejto súvislosti komunikačné oddelenie Krajskej prokuratúry (KP). „Trebišovský policajný vyšetrovateľ na základe pokynu dozorového prokurátora dňa 21. 6. vzniesol obvinenie mladistvej S. Š. za zločin účasti na samovražde. Dôvodom pre takýto postup prokurátora boli výsledky doterajšieho rozsiahleho vyšetrovania,“ vysvetlila hovorkyňa Jarmila Janová s tým, že prokurátor v súčasnosti skúma, či bolo predmetné uznesenie vydané v súlade s jeho pokynom.

Polícia sa vyjadruje obozretne. „Vyšetrovateľ na tomto citlivom prípade od prvého momentu intenzívne pracuje. Vzhľadom na to, že je potrebné brať ohľad nielen na udalosť, ku ktorej došlo, ale aj na pozostalých, prípadne aj iné zainteresované osoby, nie je možné zverejnenie akýchkoľvek, hoci aj čiastkových informácií, pretože by mohlo prísť k zmareniu alebo sťaženiu ďalšieho postupu vyšetrovania. Aj naďalej sú vykonávané procesné úkony a až do skončenia vyšetrovania nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ konštatovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

S tvrdením, že Roman bol šikanovaný, vyrukoval krátko po tragédii chlapcov otec Roman Dominik Michalík. Ten na sociálnej sieti, ale aj verejne vo vyjadreniach pre médiá obviňoval riaditeľa ZŠ v Parchovanoch, že dlhodobo kryl šikanu v škole, pričom kritikou nešetril ani na niektoré synove spolužiačky.

Ako argument použil otec video, kde je na streche krátko pred tragickým momentom zachytený Roman, ktorého deti so smiechom vyzývajú, aby skočil, častujú ho pritom vulgárnymi nadávkami.

Vedenie školy sa rozhodlo brániť podaním podnetu na Okresný súd v Trebišove. Ten začiatkom mája vydal uznesenie, že odporca, ktorým je v danej veci Roman D. Michalik, je povinný zdržať sa akýchkoľvek slovných útokov a obvinení, ktoré by zasahovali do dobrej povesti školy a jej riaditeľa.

Poukázal na to, že konanie otca ohrozuje životy a zdravie žiakov, čo vyplynulo z odborného vyjadrenia, zápisnice zo zasadnutia rady školy a tiež zo správ o krízovej intervencii.

Súd ďalej konštatoval: „Odborníci z príslušného odboru vyhodnotili konanie odporcu, ako aj jeho snahu o medializáciu celého skutku za konanie ohrozujúce deti a výslovne neodporučili, aby v tom pokračoval.“ Uznesenie súdu platí aj naďalej.

Rodičia sa snažia dokázať, že syn zomrel kvôli šikane spolužiakov. Prečo ju neriešili skôr, nehovoria. Foto: Archív rodiny


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac