Najlepšie košické kúpaliská nájdeme v neďalekom Maďarsku

KOŠICE – Ako sa leto rozbieha, každoročne pozorujeme rovnaký fenomén – obyvatelia Košíc húfne opúšťajú naše mestské kúpaliská a za osviežením a oddychom cestujú do Maďarska. Prečo však musíme opustiť vlastné mesto, aby sme si užili letné kúpanie? A čo náš očakávaný košický Aquapark?

kupalisko košice Košické kúpaliská tento rok zaznamenali rekordnú návštevnosť. Foto: Mesto Košice

Košický primátor Jaroslav Polaček vo svojom volebnom programe ešte v roku 2018 sľuboval vybudovanie aquaparku, aby obyvatelia mesta nemuseli cestovať za termálnymi prameňmi do Maďarska či Poľska. Tento sľub ukazuje, že aj sám primátor si je vedomý odchodu obyvateľov mesta za lepšími službami.

Začalo to ambicióznymi plánmi

Mesto v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom začalo ešte v roku 2019 pripravovať projekt pri Čižaticiach, kde o tri roky neskôr spustili hĺbenie geotermálneho vrtu. Aj napriek ambicióznym plánom aquapark stále neexistuje.

V druhom najväčšom meste na Slovensku máme teda k dispozícii iba tri kúpaliská, a to Červenú hviezdu, Mestskú plaváreň – Rumanova a Kúpalisko Ryba. Svoje brány otvorili počas júna a pre verejnosť sú k dispozícii denne od 9.00 hodiny.

Kúpalisko Rumanova a Červená hviezda sa zatvárajú o 19.00 hod., kúpalisko Ryba zatvára o hodinu skôr. Plavci si na Rumanovej môžu zaplávať v určenom čase a v „štedrom“ časovom rozpätí od 7.30 do 8.45 alebo od 17.45 do 19.00, a aj to len počas pracovných dní.

Ceny stúpajú, kvalita stagnuje

Nie je tajomstvom, že ceny na košických kúpaliskách rástli ako huby po daždi. Tento trend je obzvlášť zarážajúci, keď si uvedomíme, že kvalita služieb a vybavenia zďaleka nezodpovedá cenovým hladinám, ktoré musia návštevníci akceptovať. Našťastie tento rok nárast cien zastal.

Na kúpalisku Červená hviezda zaplatia dospelí 9 eur, zatiaľ čo na Rumanovej 8 eur. Vstupné pre deti je na Červenej hviezde 6,50 eura a na Rumanovej 6 eur. Kúpalisko Rumanova ponúka zľavnené vstupy po 15.00 hodine, keď dospelí za vstup zaplatia 6,50 eura a vstup pre deti stojí 4,50 eura, zľavnené vstupné je v rovnakom čase aj na Červenej hviezde, kde si dospelí za vstup zaplatia 7 eur a za dieťa 5,20 eura.

Celodenný vstup na Kúpalisko Ryba stojí 7 eur pre dospelých, 6 eur pre deti od 6 do 14 rokov, pričom po 14.00 hodine sú ceny nižšie. Lístok pre dospelého stojí 5 eur a lístok pre deti do 14 rokov 4 eurá. Keď porovnáme tieto ceny s neďalekými maďarskými kúpaliskami, rozdiel nie je prevratný.

Na maďarskom kúpalisku Sárospatak zaplatí dospelý približne 9,50 eura a dieťa okolo 8 eur. V Miškolci, na kúpalisku Selyemrét, je vstupné pre dospelých 9,56 eura a pre deti 7,57 eura.

Porovnanie s maďarskými kúpaliskami odhaľuje tvrdú realitu. Tam, kde za túto cenu dostanete možnosť zaplávať si vo viacerých bazénoch, moderné vybavenie a kvalitný servis, u nás za vyššiu cenu často dostávame len základné služby, preplnený bazén či nižší komfort.

Ceny vstupov sú porovnateľné s maďarskými kúpaliskami, ktoré však ponúkajú lepšie služby. Foto: Mesto Košice

Vybavenie košických kúpalísk

Košické letné kúpaliská ponúkajú štandardné vybavenie. Kúpalisko Ryba sa nachádza v areáli Anička a ponúka ležadlá, šatňové skrinky, športový rybolov a plážový volejbal. V areáli nájdete tri bazény s vyhrievanou vodou, ktoré ponúkajú ideálne prostredie pre rôzne aktivity. Vodu do bazénov čerpajú zo studní umiestnených nad areálom pomocou ponorných čerpadiel a privádzajú potrubím.

Letné kúpalisko Červená hviezda zabezpečuje rovnaký rozsah služieb ako v predchádzajúcom roku s prípadnými akciami vo večerných hodinách.

Na letnom kúpalisku Rumanova je ako každoročne pri detskom bazéne k dispozícii mini ihrisko pre deti. Pre gurmánov tohto roku pripravili food truck so zdravými letnými jedlami a špecialitami. Taktiež plánujú pokračovať večernými akciami.

V niektorých prípadoch sa však návštevníci stretávajú s nepohodlím, keďže jeden z bufetov na kúpalisku Rumanova v pondelky končí už o 15.00 hod, a to kvôli ekonomickej efektívnosti. Podľa vyjadrenia vedúceho oddelenia podnikateľských aktivít TEHO Róberta Vincléra však otváracia doba aspoň jedného bufetu musí zodpovedať otváracím hodinám kúpaliska, čo dodržiavajú.

Aspoň jeden z bufetov musí byť otvorený v rovnakom čase ako kúpalisko. Foto: Facebook Kúpalisko Mestská plaváreň – Rumanova

Prečo platíme viac za menej?

Pýtate sa, prečo sú naše kúpaliská také drahé a zároveň kvalitou zaostávajú napríklad aj za spomínaným v Maďarsku? Zvyšovanie cien prevádzkovatelia často ospravedlňujú vysokými nákladmi na údržbu a chod zariadenia. Ale je to naozaj celý príbeh?

Zástupca košických kúpalísk argumentuje, že ceny upravili z viacerých dôvodov – výška ceny práce, príplatky za soboty, nedele a sviatky, navýšenie cien vstupných komodít ako je chlór, kyselina a ďalšie aspekty na úpravu bazénovej vody, a tiež navýšenie cien energií ako elektrina, voda a teplo. Je nutné podotknúť, že spoločnosť TEHO, s. r. o. tri roky dozadu nenavyšovala ceny vstupného oproti iným mestám na Slovensku.

Napriek tomu, že ceny sú podobné, maďarské kúpaliská ponúkajú oveľa viac. Košice nemajú toľko bazénov, atrakcií ani možností ako v Maďarsku. V Sárospataku a Miškolci nájdete rozsiahlejší výber bazénov, tobogánov, termálnych prameňov a ďalších zariadení, ktoré zaručujú zábavu pre celú rodinu.

Kúpalisko Selyemréti v neďalekom Miškolci ponúka množstvo atrakcií. Foto:
www.selyemretifurdo.hu/Tibor Hanák

Maďarské kúpaliská sú teda nielen lacnejšie, ale ponúkajú aj lepší zážitok. Čistota, údržba, široká škála služieb. To všetko robí z maďarských kúpalísk atraktívnu alternatívu. A to nie je len otázka ekonomiky, ale aj otázka dôstojnosti. Prečo by sme mali trpieť horšiu kvalitu za vyššie ceny, keď hneď za hranicami dostaneme lepší servis?

V porovnaní s tým košické kúpaliská zaostávajú v ponuke, čo robí ich vyššie ceny ešte menej opodstatnenými. Pre mnohých obyvateľov preto cesta do Maďarska znamená nielen lepší zážitok, ale aj výhodnejšie využitie finančných prostriedkov.

Bez podpory mesta ceny neklesnú

Na otázku týkajúcu sa možného znižovania cien v budúcnosti odpovedal Vinclér redakcii Štandard, že nateraz pri výškach všetkých vstupov potrebných na plynulý chod letných kúpalísk a ceny práce to bez podpory mesta nevidia na potenciálne znižovanie cien vstupného.

Ponúka sa otázka, či chce mestská správa skutočne podporovať miestnu ekonomiku a udržať obyvateľov v meste, alebo je ochotná sledovať, ako naše peniaze odtekajú za hranice. Ak je lacnejšie, pohodlnejšie a príjemnejšie ísť do Maďarska, prečo by mali obyvatelia Košíc tráviť čas na našich kúpaliskách? Cesta do Maďarska nie je ani zďaleka dlhá, preto je pravdepodobné, že tento trend „vynášania peňazí“ bude aj naďalej pokračovať. Samozrejme, ak sa nič nezmení.

Mesto Košice sa však, aj napriek tomu, že viacerí obyvatelia mesta utekajú za oddychom do susedných štátov, tento rok môže pochváliť rekordnou návštevnosťou.

Tohtoročné horúčavy viedli k tomu, že Kúpalisko Rumanova a Červená hviezda boli preplnené a za minulý týždeň sa v oboch kúpaliskách striedalo denne priemerne 1 200 návštevníkov. Celkovo to bolo viac ako 28 000 ľudí, čo je o 55 percent viac ako za rovnaké obdobie v minulom roku.

Avšak, či sú kúpaliská skutočne pripravené na takéto množstvo ľudí a či existuje priestor pre ďalších Košičanov, ktorí by sa chceli počas horúčav osviežiť, zostáva otázkou. Možné predĺženie otváracích hodín počas víkendov mnohým pomôže schladiť si hlavy na dlhšie, no stále je otázne, či je toto riešenie dostačujúce.


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok